Kolumne

utorak, 1. rujna 2020.

25. književni susreti Badavca 2020. | "Svi su izvori u tebi“



Jubilarni 25. Književni susreti Badavca 2020. održami su u nedjelju 30. kolovoza 2020. godine na izvoru žive vode Badavca, koji se spominje u srednjovjekovnom Istarskom razvodu, u Polju kraj Rapavela, na području općine Višnjan, u Istri. Pokrovitelji književnog susreta Badavca su općine Karojba, Višnjan i Tinjan, organizator DHK – Istarski ogranak, a suorganizatori Udruga "Valigaštar" iz Karojbe i Gradska knjižnica Poreč.


Tijekom proteklih četvrt stoljeća na susretima na Badavci sudjelovali su mnogi značajniji hrvatski književnici.  Pod geslom "Svi su izvori u tebi“ ove su godine nastupili književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Nada Galant, Vjekoslava Jurdana, Tomislav Milohanić - Slavić, Vesna Petrić Terzić, Božidar Prosenjak i Đuro Vidmarović.

Kako se za Badavcu vežu mnoge usmene predaje i znamenja, program je započeo istarski pjesnik Drago Draguzet čitanjem Istarskog razvoda, onog dijela u kojem se spominje izvor Badavca. Druženje je obogaćeno i nastupima glazbenika Davora Terzića i svirača Kumpanije Kosirići Tinjan, koji su izveli nekoliko tradicijskih pučkih plesova iz Istre.

Badavca se zaslugom Tomislava Milohanića začetnika, pokretača i glavnog nositelja ovih susreta, u organizaciji Istarskog ogranka DHK, afirmirala kao mjesto druženja suvremenih hrvatskih književnika. U to ime sudionike je  pozdravio Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Boris Domagoj Biletić, zbog spriječenosti sudjelovanja na Susretima, uputio je pismo podrške i zahvale koje je pročitala Nada Galant.

Gostima, sudionicima i posjetiteljima obratio se i pjesnik Tomislav Milohanić Slavić, koji je kazao kako se susreti održavaju na  lokalitetu od posebnog značaja za hrvatsku kulturu, ponajprije stoga jer se radi o prostoru i mjestu imenovanom u Istarskom razvodu, srednjovjekovnom spomeniku važnom za hrvatsku kulturu, a posebno u Istri. 

Susreti koji okupljaju hrvatske prozaiste, pjesnike, glazbenike i kazivače do sada su se tradicionalno održavali posljednje nedjelje u svibnju, ali su ove godine Susreti održani posljednje nedjelje u kolovozu zbog epidemije Covida-19.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.