Kolumne

nedjelja, 8. ožujka 2020.

Diana Njegovan | „Dugin trag“ - poezija mladih KLD Rešetari


Kao slika raznolikosti svijeta kroz raznolikost pjesničkih glasova

„Uputi se sada u čaroliju novu,
uhvati duginih tragova boju.
Jer svaka boja
pjesma je nova,
a svaki dugin trag
pjesnik vrlo drag.“ (5)

„Dugin trag“ zbornik je radova mladih pjesnika. Objavljen je 2019., a predstavljen na XXII. Rešetačkom susretu pjesnika iz domovine i inozemstva. Naime, slavonsko mjesto Rešetari tradicionalno je okupljalište hrvatskih pjesnika iz domovine i inozemstva.

Profesorica Gabirijela Vojvodić uredila je zbornik uvrstivši radove četrdeset učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Oni se obrazuju u Republici Hrvatskoj, Italiji, Rumunjskoj i Makedoniji.

Mnoštvo i raznolikost lirskih subjekata oslikalo je ljubav prema domovini, vlastiti svijet, školsku svakodnevicu, obitelj, prirodu i godišnja doba, kućne ljubimce, obitelj, hobije te snove o budućnosti. Prevladavaju pjesme pisane standardnim hrvatskim jezikom, dok jedna od pjesmama napisanih na kajkavskom narječju opisuje ljubav prema kajkavštini i na duhovit način oslikava „muku” ovladavanja  standardnim jezikom: „Jaj, meni jaj, / kak je književni komplicijerani! / Duma nas kajkavski vuče, / a v škuali  nas z književni muče!” (16)

Upravo su iskrenost i humanost odlike ovog zbornika. Pjesma „Naslov” donosi sljedeće stihove: „Siromah sam ja. / I ja se ne sramim. / Rugaju mi se svi. / Oh! / Molim vas i ja sam samo čovjek / A drugi ne razumiju da nije lako biti ja. / Hladno mi je cijeli dan, ali to mi nije bitno - bitno mi je da / moja obitelj uz / mene.” (30)
Ovih devet stihova vjerno oslikavaju muke koje prolazi lirski subjekt, no unatoč svoj neimaštini i poruzi, naglasak je na ljepoti obiteljskog zajedništva. Moglo bi se reći da je time naglašena topla poruka kako je upravo obitelj najveće blago.

Osim nevine iskrenosti i otvorenosti, zbornik sadrži i stihove u kojima je lirski subjekt odlučan i marljiv kako bi postigao samoostvarenje: „Za svoju budućnost žestoko ću se boriti / i sve što mi smeta naglas ću govoriti.” (28) Istu pjesmu krasi ustrajnost te izostanak bijega od stvarnosti: „Nitko mi savršenu budućnost dati neće, / jedini je način marljivo raditi i naći put do sreće.” (28)

Zbornik odiše i bogatstvom pjesničkih glasova koji prikazuju svu raznolikost svijeta. Zapisano je: „Svi smo mi latice jednog divnog cvijeta / I nada ovog novog Svijeta.” (33). U drugoj je pak pjesmi zapisano: „Mi cvjetamo različitim bojama / (...) / no njeguj i čuvaj / ovaj šareni cvijet, nazvan svijet!” (38) Stihovi predstavljaju uvažavanje posebnosti koje ujedinjuje i izgrađuje, baš kao što latice krase cvijet.

Ovaj je poziv na slogu i raznolikost vidi se i na drugim mjestima. Dječji svijet nije zatvoren. Poziv za pridružiti se ostaje otvoren; „Dijete može biti svatko: / (...) / Ali, slušaj pažljivo, mora imati MAŠTU! / Jer mašta je najbolji prijatelj djece!” (41) Nadalje, dječji svijet je: „...pun ljepote, / Pun sanjarenja i dobrote. / Pun ljubavi i dječjih ruku, / Koji ne izazivaju veliku muku.” (42)  Moglo bi se reći kako mladi pjesnički glasovi, prema svome svjetonazoru, poimaju svoj svijet kao ukupnost jednostavnosti, kreativnosti, dobrote i raznolikosti.

Na temu raznolikosti svijeta nadovezuje se šarolikost duginih boja. U pjesmi prema kojoj  je nazvan zbornik zapisano je: „Jednom davno bila duga / i ostavila dugin trag. / (...) / Davno je to prošlo. / A sad postoje razne duge / raznih boja." (29) Ovi stihovi slikovito opisuju ulogu svake pojedine pjesme u zborniku. Ako se dugine boje shvate kao pjesme, kako u stihovima  predlaže urednica, onda bi se duga mogla shvatiti kao ukupnost tih pjesma. Dakle, duga figurativno predstavlja zbornik radova, pisani trag maštovitosti, nadahnuća učenika koji su, očudivši svoju svakodnevicu i predstavivši je publici, ostavili svoj trag u srcima svih čitatelja. Taj je trag plod njihova divljenja  i poštovanja prema dragim osobama, svijetu, ljepotama domovine, godišnjim dobima i svakodnevici.

Izvor:
Poezija mladih KLD Rešetari. (2019). Dugin trag. Rešetari - Nova Gradiška: Tiskara Nova Gradiška d.o.o.


2 komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.