Kolumne

nedjelja, 8. ožujka 2020.

Marijana Dragičević | Rock strana bajke




Sažetak

Roman “Rock strana bajke” sastoji se od poglavlja koja su nazvana prema pjesmama rock žanra različitih izvođača. Sadržaj poglavlja zapravo je playlista od otprilike 60 pjesama koja pomaže pri shvaćanju radnje određenih poglavlja i dijelova poglavlja.

Glavni likovi su Adria Doliner i Ellak Sever. Adria je jedna od dvije kćeri preminuloga bubnjara grunge benda Ianel s kojime je Ellak svirao i bio najbolji prijatelj. Ellak je basist Ianela koji se vratio u grad Mildorf nakon nepune 23 godine. Vratio se na dan sprovoda Adrijine sestre bliznake Linneje koja si je oduzela život iz nepoznatih razloga.

Roman započinje urbanom legendom o gradu Mildorfu koji je u početku bio naselje s četiri mlina, a kasnije prerastao u grad. Legenda objašnjava njegovu klimu koja se mijenja kroz godišnja doba. Tijekom romana Adria i Ellak druže se, zbližavaju, zaljubljuju i pokušaju saznati što se dogodilo s Adrijinom sestrom blizankom da si je oduzela život. Uz legendu o osnutku grada, nepoznata sekta Crna paleta misteriozni je pojam svima poznat u gradu, ali bez ikakvih opipljivih dokaza. Navodna sekta povezana je s ostalim likovima u romanu koji su ključni za otkrivanje cijele istine.

Radnja romana je suvremena, a poneki dijelovi namjerno su napisani da imaju obilježja bajke, ali moderne bajke. Roman je ljubavno-erotske tematike s bajkovitim detaljima koje upotpunjuje glazbeni dio naziva poglavlja. Žanrovski je nazvan garažnim jer je kombinacija nekoliko tema.

Marijana Dragičević
rođena je 1989. godine u Bjelovaru. Završila je Gimnaziju Bjelovar, a 2014. i 2016. godine magistrirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student radila je na arheološkim terenskim istraživanjima u Gradskom muzeju Bjelovar. Nakon završenog stručnog osposobljavanja i položenog stručnog ispita za kustosa, zaposlena je kao kustos u Arheološkom odjelu u bjelovarskom muzeju.

Dosad je imala dvije autorske izložbe: “Da umrem ne bih stao – arheološke i povijesne priče o trčanju”, koja je bila dodatni program uz prvu bjelovarsku “FunRun” utrku 2018. godine; i sinteznu izložbu “Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara”, u kojoj se daje prikaz razvoja ljudske povijesti na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije u prapovijesnom, antičkom i srednjovjekovnom razdoblju

Prve priče čitali su joj baka i djed, a nakon faze slikovnica prešla je na čitanje dječjih romana. Djelo zbog kojega je zavoljela čitanje je “Ronja, razbojnička kći” švedske autorice Astrid Lindgren, kojemu se i danas ponekad zna vratiti. Najdraži književnik joj je Fjodor Mihajlovič Dostojevski i njegovo velebno djelo “Braća Karamazovi”. Od klasičnih djela najviše voli razdoblje realizma, a rusku književnost smatra najboljim prikazom književne kvalitete. Od domaćih autora najviše cijeni Gorana Tribusona jer njegov bogati književni izričaj s humornim dosjetkama prikazuje jedno prošlo razdoblje u kronologiji (najčešće Bjelovara), kojemu se Tribuson rado vraća i ostaje zauvijek zabilježeno u njegovim djelima.

Godine 2015., kada je čekala obranu diplomskog iz arheologije, napisala je roman “Rock strana bajke”.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.