Kolumne

utorak, 25. veljače 2020.

„Život kao knjiga“ | Mladen Pavković poklanja dvije knjige razgovora s Božicom Jelušić


Natjecati se mogu svi čitatelji koji imaju i koji nemaju facebook profil.

Molimo da osim imena i prezimena, u komentaru ispod  objave na fejsu, ne upisujete ništa drugo kao što su srca, smajlići i tome slično, u protivnom bit ćete diskvalificirani.

Biramo dva dobitnika!

Ukoliko želite ovu knjigu, a nemate facebook profil ili iz bilo kojeg drugog razloga se ne želite natjecati preko facebooka, molimo da nam se javite e-mailom i ostavite samo svoje ime i prezime.


Dobitnici će biti izabrani programom Random.

Natječaj je otvoren zaključno s 27.2.2020. u 20,00 sati. 

Natjecati se mogu čitatelji iz RH. Sretno!

Odavno je prestala potreba predstavljati Božicu Jelušić. Nanizala je niz knjiga, od poezije, romana, monografija pa  do knjige razgovora, koje nam razjašnjavaju što se to i zbog čega oko nas zbiva. Ova knjiga mojih dugogodišnjih razgovora s ovom svestranom književnicom, likovnom i inom kritičarkom, i da ne nabrajamo dalje,  samo je nastavak započetog posla. Prisjeća se, razmišlja, sugerira, otkriva nepoznato u književnosti, djetinjstvu, o stanju našeg uma. Naravno, bez uvijanja, cilja točno u glavu. Kroz knjigu se provlači nit o piscima kao o običnim, a ipak neobičnim ljudima. Teško je to razjasniti, poglavito onima u manjim sredinama koje ponekad i s pravom nazivamo provincijama. Jelušić već odavno ne pripada Podravini, a još manje Đurđevcu. Prije bi se reklo da svojom ogromnom literaturom i zapisima pripada – Hrvatskoj. I zbog toga baš u ovoj knjizi, kad primjerice se dotiče i hlebinske naive, odlično zapaža da samo oni koji žele i nastoje podcijeniti ljude koji stvaraju ili su stvarali na selu, poput Ivana Generalića, jednog od najvećih slikara svijeta, nazivaju seljakom- slikarom. Nema seljaka slikara baš kao ni seljaka književnika. Nema ni da se malo našalimo ni kriminalca ili bogataša kojeg bi tako nazivali- seljak kriminalac ili seljak bogataš. Ako si priznati i cijenjeni književnik, kao što je to danas Božica Jelušić, onda si jednostavno-hrvatski pisac, najkraće rečeno.

Ova knjiga, koja nosi naziv „Život kao knjiga“, (objavljena u nakladi Mladen Pavković j.d.o.o. i Baltazar), nije velika po formatu, nema stotine stranica, ali to nije i ne mora biti važno. Važno je što je unutar korica. A što je unutar najlakše ćete saznati ako je prelistate ili pročitate.  Knjiga se rađala duže vrijeme, možda godinama. Oni koji malo bolje poznaju ovu hrvatsku spisateljicu znaju da ostvariti s njom kontakt, odnosno susret, prije svega na literarnoj liniji zahtjeva  veliki napor.  A suočiti se s njom i na ovakav način, kroz razgovor, ili razgovore, često je predstavljalo pravu vještinu dodirivanja istine.

Ova knjiga ne želi biti više od onoga što jeste. Ne želi obećavati ništa više od onoga što obećava, a to je intimno neposredno svjedočenje.

Pa, ukoliko mislite da sve znate o Božici Jelušić, tek kad pročitate knjigu vidjet ćete da ste na početku. Stoga ne možemo vam ništa drugo obećati već da slijedi nastavak  "Života kao knjige", jer je još mnogo toga ostalo van njezinih stranica. Nadamo se na zadovoljstvo čitatelja i ljudi koji su već odavno shvatili da je Jelušić jedna od najistaknutijih hrvatskih književnica.

Bilo mi je drago što sam s njom nakon knjiga razgovora s akademikom Josipom Pečarićem, slikarima Ivanom Generalićem i Slavkom Stolnikom i nizom drugih najraznovrsnijih hrvatskih i inih umjetnika ostvario knjigu koja je zainteresirala čitalačku publiku.

A Božica Jelušić je imala što reći.

Mladen Pavković

Programom Random odabrani su dobitnici:

Gordana Martinčević i Rahela Sučić

Čestitamo!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.