Kolumne

subota, 29. veljače 2020.

Hrvatska književnost u svijetu | Bilosnić od Nizozemske do Toga



Književno djelo Tomislava Marijana Bilosnića sve više nalazi odjeka u svijetu. Gotovo svakoga mjeseca Bilosnićevoj se  poezija poklanja posebna pažnja u svjetskim časopisima. Tako su i tijekom veljače 2020. godine višejezični časopisi u Rumunjskoj i Austriji otvorili svoje stranice stvaralaštvu ovog autora. 

Panonski list (Pannonisches Blatt / Pannon Lap), višejezični polumjesečnik koji izlazi u Güttenbachu  (Pinkovac), u Austriji, u svojim brojevima za veljaču 2020. godine donosi književne priloge ovog hrvatskog književnika. U broju od 1. veljače. objavljena je Bilosnićeva poezija na hrvatskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, rumunjskom i ruskom jeziku, dok u broju od 15. veljače Panonski list objavljuje vijest o uvrštenju Bilosnića u svjetsku pjesničku antologiju koju je sastavila francuska pjesnikinja. Noelle Arnoult.

Časopis Orizont Literar Contemporan br. 1 (75) za siječanj-veljaču 2020. godine objavljuje Bilosnićevu pjesma Nausikija  iz zbirke Odisej. Pjesma je objavljena na hrvatskom, rumunjskom, francuskom i njemačkom jeziku, a uz pjesmu i Bilosnićeva biografija na spomenutim jezicima.
Bilosnićeva poema Molitva svetom Franji, koja je do sad prevedena na dvanaest svjetskih jezika ovih je dana doživjela i nove prijevode.  Na nizozemski poemu je preveo Kees van Meel, francuski Noelle Arnoult, ukrajinski Vasilij Korkiško, rumunjski Monica Dragomirescu, a na jezik naroda Toga Ernesto Koffiga.

Istodobno španjolski izdavač Trilce iz Salamance ovih je dana najavio vrlo skoro objavljivanje Bilosnićeve zbirke pjesama Africa na španjolskom jeziku za cjelokupno hispansko područje.

Bilosnićevu knjigu Afrika prevela je poznata hrvatska hispanistica dr. sc. Željka Lovrenčić. Kod istog izdavača u Španjolskoj, u prijevodu Željke Lovrenčić, prije pet godina objavljena je i Bilosnićeva zbirka Tigar, koja je zabilježila izniman uspjeh u hispanskome svijetu.   

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.