Kolumne

ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Sandorfov Mini Maraton: dobitnici Nagrade Europske unije za književnost


vrijeme: 21.01.2020. - 22.01.2020.
mjesto: Zagreb; Književni klub Booksa, Martićeva 14d

Dvodnevno književno događanje u organizaciji Sandorfa i Bookse: Sandorfov mini maraton, uz predstavljanje dobitnika Nagrade Europske unije za književnost i razgovor o knjigama, održat će se 21. i 22. siječnja.

Raspored:

Prva etapa: Mediteran
21.1. u 18h, razgovor o knjigama
književni klub Booksa, Martićeva 14d: António Lobo Antunes: 'Sjaj Portugala' (Sandorf) i Miguel Real: 'Smrt Portugala i drugi eseji' (Jesenski i Turk).

Sudjeluju prevoditelji Tanja Tarbuk i Dean Trdak, urednici Darko Milošić i Ivan Sršen.
Roman 'Sjaj Portugala' suvremenog portugalskog klasika iz kojega prosijava poezija i ludilo, kaustična samomržnja i foknerovski zadah truljenja nekoć imućne i ugledne kolonijalne obitelji čijim potomcima trnu zubi jer su se preci prejedali kiselim grožđem, a čiju dezintegraciju pratimo kroz na trenutke halucinantne monologe likova koji nas u furioznom tempu vode od Angole do Portugala, od sedamdesetih do devedesetih godina prošloga stoljeća...
'Smrt Portugala i drugi eseji' zbirka je eseja u kojima autor prikazuje četiri osnovna kulturna kompleksa koja određuju Portugal već više od devetsto godina njegove povijesti. Propituju se i bolećivi pesimizam Portugalaca, njihova kulturološku ikona zvana saudade, odnosno čežnja, snažan utjecaj isusovaca u portugalskom društvu te sebastijanizam.
21.1. u 19:30h, predstavljanje dobitnika Nagrade EU za književnost
književni klub Booksa, Martićeva 14d: predstavljanje knjige 'Album priča'  Antonisa Georgiua, sudjeluju Antonis Georgiu , prevoditelj Martin Muhek, povjesničar Tvrtko Jakovina, urednik Darko Milošić i  izdavač Ivan Sršen.

Polifonijski komponirana “pripovijest“ Antonisa Georgiua 'Album priča' šareni je mozaik koji prikazuje jedan otok, jednu zemlju i njezine narode. Djelići tog mozaika su priče što se isprepleću i nadovezuju jedna na drugu, priče koje govore o obitelji, životu, ljubavi, ratu, smrti, povijesti, izbjeglicama i imigrantima, o (ne)toleranciji, o ljudskim sudbinama istodobno univerzalnima i posve jedinstvenima.
Druga etapa: Balkan

22.1. u 18h, predstavljanje dobitnika Nagrade EU za književnost
književni klub Booksa: predstavljanje knjige Svak sa svojim jezerom (Sandorf) Nenada Joldeskog, sudjeluju Nenad Joldeski, makedonistica Mirta Jurilj, urednici Darko Milošić i Matko Abramić.
Svak sa svojim jezerom zbirka je sugestivnih poetičnih malih priča prožetih suptilnom melankoličnom ironijom i diskretnom piščevom autoironijom, pisanih nepretencioznim minimalističkim stilom u duhu postmodernizma, priča koje anegdotalno, uz primjesu magičnog realizma, tematiziraju ugrožene urbane topose, nestabilnost identiteta i dihotomiju ljubavi i tuge, egzistencije i smrti, stvarnosti i fantazije, riječju—bivstvovanje uz tamne vode jezera i Crnog Drima.
22.1. u 19:30h predstavljanje dobitnika Europske nagrade za književnost
književni klub Booksa: predstavljanje knjige Postoji li netko tko vas voli (Sandorf) Kalina Terzijskog, sudjeluju Kalin Terzijski, prevoditeljica Ana Vasung, bugaristica Marijana Bijelić i izdavač Ivan Sršen.
Autorov cinični pogled na ljude uglavnom je natopljen alkoholom, koji je važna, gotovo ontološka prtljaga mnogih likova u ovoj knjizi te uglavnom služi kao sredstvo za otupljivanje oštrih rubova već unaprijed razbijene egzistencije. Njegovi pomalo groteskni likovi paradiraju tim književnim univerzumom, pronalazeći u crnom humoru podnošljivost postojanja.
Odabrane odlomke iz predstavljenih djela oba dana Mini Maratona čitat će Frano Mašković.
Antonis Georgiu je rođen 1969. godine. Studirao je pravo u Moskvi i danas radi kao odvjetnik u Limasolu. Član je uredništva časopisa za književnost, umjetnost i društvena pitanja Anef. Bio je član uredništva Kazališnih dnevnika (2001.-2013). Objavio je sljedeće knjige: Sat do punog mjeseca (pjesme), Slatki Bloody Life (pripovijetke) – zbirka je dobitnik nacionalne nagrade za pripovijetku. Izvođeni su njegovi kazališni komadi: Moja voljena perilica, Boljka, Naši vrtovi, La Belote. Album priča dobio je nacionalnu nagradu za roman 2014. i Nagradu Europske unije  za književnost 2016. godine.

Kalin Terzijski rođen je 1970. u Sofiji. Završio je Medicinski fakultet i kao psihijatar radio do 2000. godine kada napušta posao u bolnici i u potpunosti se posvećuje pisanju. Dosad je objavio tridesetak zbirki priča, tri zbirke poezije i četiri romana. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i nagrade za najprodavaniju knjigu godine (roman Alkohol, 2010), Nagrade Europske unije za književnost 2011. za zbirku priča Postoji li netko tko vas voli te nagrade za doprinos bugarskoj kulturi (2013) i najčitanijeg autora godine (2014). Knjige su mu prevedene na desetak europskih jezika.

Nenad Joldeski rođen je 1986. godine u Strugi, u Makedoniji. Autor je zbirke priča Muk Enhalona napisane na struškom dijalektu i slengu koja je osvojila nagradu Novi za najbolje debitantsko djelo na natječaju koji je raspisala izdavačka kuća Templum iz Skoplja 2009. godine. Godine 2012. Joldeski je objavio svoju drugu knjigu, zbirku priča Svak sa svojim jezerom za koju je 2016. dobio nagradu za književnost Europske unije. Uredio je zbirku priča Nikolaj (fikcija. voda. istina).
António Lobo Antunes rodio se 1942. godine u Lisabonu. Završivši medicinu, specijalizirao je psihijatriju. Živio je i radio kao liječnik u Engleskoj, Njemačkoj i Belgiji. Nakon objavljivanja prvog romana 1979. godine, Memória de Elefante (Slonovsko pamćenje), posvećuje se samo književnosti. Godine 2003. dobio je nagradu União Latina za cjelokupno djelo, a 2007. nagradu Camões, najvažniju nagradu za književnost na portugalskom jeziku. Preveden je u dvadesetak zemalja i predlagan za Nobelovu nagradu. Do danas je napisao preko petnaest romana, za koje je višestruko nagrađivan.
Miguel Real književni je pseudonim Luisa Martinsa,rođenog  1953. u Lisabonu, pisca, esejista i profesora filozofije. Piše za najpoznatiji portugalski časopis za književnost i kulturu Jornal de Letras, a suradnik je i u brojnim drugim časopisima i novinama u Portugalu i u inozemstvu. Napisao je više od pedeset knjiga eseja, drama i romana. Dobitnik je mnogih vrijednih nagrada među kojima Nagrada za fikciju Portugalskog društva pisaca, Nagrada za esej Portugalskog društva pisaca, Nagrada Fernando Namora za književnost, Nagrada Jacinto do Prado Coelho Portugalskog društva književnih kritičara i druge.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.