Kolumne

petak, 17. siječnja 2020.

Predstavljena knjiga Ive Orlića 'Fiu odiseja'


vrijeme: 16.01.2020.
mjesto: Rijeka

Knjiga 'Fiu odiseja' u kojoj autor Ivo Orlić opisuje svoje putovanje jedrilicom oko svijeta, u čemu je uspio kao treći Hrvat, predstavljena je u četvrtak u Rijeci.

Sveučilišni profesor fizike u mirovini, Ivo Orlić je u nešto više od dvije godine, od 2003. do 2006. godine, oplovio svijet 14-metarskom jedrilicom "Fiu". Knjiga na 448 stranica donosi i više od 200 Orlićevih fotografija. Izdavač je riječka kuća Naklada Uliks.

Jedrilicu je nazvao po polinezijskom izrazu kojeg je spominjao Joža Horvat u svojoj knjizi "Besa", a koji znači zasićenost i umor. Kako je rekao Orlić, sedamdesetih godina prošlog stoljeća je čitao Horvatovu knjigu i odlučio da jednom kupi jedrilicu i nazove je tako te krene Horvatovim putem.

Nakon Jože Horvata i Mladena Šuteja on je treći Hrvat koji je oplovio svijet u jedrilici.

U tome je uspio sa 49 godina starosti. Putovanje je počeo u Puntu na Krku i tamo se vratio nakon plovidbe morima i oceanima svijeta.

Kako je istaknuo, tijekom predstavljanja knjige, u putovanju je bilo 99 posto lijepih trenutaka, a ostalo su vrlo neugodne i opasne situacije. Jedan od najtežih događaja bilo je nasukavanje na Fidžiju, nakon što je jaki vjetar otkinuo brod sa sidrenog veza. Igrom slučaja brod se zaustavio između dvaju koraljnih grebena. Orlić je naveo da je u mnogo situacija bilo previše slučajnosti zahvaljujući kojima je izbjegao veće probleme i nesreće.

"Stotinu puta sam mogao potonuti. Prije ili kasnije vidiš da životom upravlja sila koju je teško objasniti", rekao je.  

Najviše se pribojavao sudara s kitovima na oceanu tijekom plovidbe noću. "Imao sam jako brzi brod, koji je postizao brzinu od 12 do 15 čvorova, a noću se ništa ne vidi, pa smo smanjivali brzinu i skraćivali jedra u strahu da ne naletimo na kita. Tom brzinom bi takav udar bio poguban za jedrilicu", rekao je.

Na pitanje bi li želio ponoviti takvo putovanje, Orlić je kazao da "ne treba vraga vući za rep", te da je bilo mnogo situacija u kojima se provukao kroz iglene uši, pa više ne bi izazivao.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.