Kolumne

nedjelja, 29. prosinca 2019.

"Jedna izložba na kraju godine" | Izložba slika Valerije Jelčić "Suživot" od 12. prosinca 2019. do 1. ožujka 2020.


Izložba slika Valerije Jelčić "Suživot" od 12. prosinca 2019. do  1. ožujka 2020.

Piše: mr.sc. Narcisa Potežica

Sredinom posljenjeg mjeseca u godini, u četvrtak, 12, prosinca 2019. u 17 sati otvorena je izložba slika Valerije Jelčić pod nazivom "SUŽIVOT" u prostorijama Udruge umirovljenika HRT, u Bijankinijevoj ulici 11. Izložba se može razgledati svaki dan od 16 do 18 sati.

Na svečano otvorenje došlo je mnogo prijateljica i prijatelja autorice izloženih radova, a također kolegica i kolega umjetnika kao i roditelja i njihove djece, koji su nekad bili učenici u njenoj školi ili korisnici u Kreativnoj radionici UPI-KERAMIKA Udruge za promicanje inkluzije koju uspješno već godinama vodi  Valerija Jelčić.

Pozivu su se također odazvali članovi Društva Krčana i prijatelja otoka Krka, zatim članovi Udruge Sinjala iz Baške, Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim", "Vjeverica", Udruge "Dodir " i mnogi drugi posjetitelji. Po riječima Valerije Jelčić bila joj je posebna čast da su na otvaranju izložbe bili prisutni Stjepan Pohižek, poznati kolekcionar i  Ivica Krakić, prof. voditelj Teatra MAK. Pozdravni govor održala je Branka Starčević iz Udruge umirovljenika HRT-a,
O autorici je najprije govorila Neda Miščević, tajnica Udruge za promicanje inkluzije a zatim akademik Hanibal Salvaro, keramičar, te mr.sc.Lana Kovačević, dipl. slikarica i kustosica, koja je napisala i tekst u prigodnom katalogu izložbe. Na kraju se predstavio učenik Prvog razreda Ranko Ćuća i vrlo emotivno pred svima pozdravio svoju profesoricu koja vodi radionicu Udruge u kojoj  i on sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima.

Samoj autorici izloženih slika samo je preostalo da poslije kraćeg objašnjenja o svom umjetničkom radu i komentara o izloženim slikama  - svim gostima,  posjetiteljima i posebno govornicima zahvali na dolasku i lijepim riječima.

Na izložbi je bilo izloženo 20 slika u tehnici akrilika i ulja.

Navesti treba nekoliko komentara o izloženim slikama, Tako je slika pod nazivom "Štefek voli ribe" veličine 100x150 cm oduševila sve prisutne, dok je slika pod nazivom "Nostalgija" vel. 80x100 za posjetitelje  "vizionarska slika Lonjskog polja". U knjigu/ bilježnicu dojmova o slici "Proljeće" napisao je jedan posjetetelj "u meni stvara nemir, kovitlac i buđenje prirode i života".

Slika "Stari čamac" je prepoznatljiva, to je Baška na otoku Krku, zatim su dvije slike  s motivima "Mrgari – suhozid" koje nalazimo na području Baške na Krku.

Ovom izložbom je Valerija Jelčić pokazala da svojim slikama u širokom luku odražava svijet koji je okružuje u najvećem dijelu godine, tu je njen boravak na moru i to na Krku jer pred nama je to veliko plavetnilo mora i prepoznatljivi pejsaži ovog našeg zelenog otoka. Na izložbi su i mnoge apstraktne slike, koje svojim raznobojnim plohama, najčešće u plavim, tirkiznim, žutim i zelenim  bojama osvajaju gledatelja koji zaželi takvu sliku raskošnog kolorita postaviti negdje u svoj prostor, a po temama i bojama slike su odraz naših želja i to pozitivnih stremljenja suživota nas s prirodom koja nas okružuje, suživot s različitostima svih vrsta, suživot je to svijeta koji je oko nas i u nama.

I na kraju nekoliko rečenica o autorici izložbe:

Valerija Jelčić rođena je u Zagrebu, gdje je  završila gimnaziju (tzv.eksperimentalnu) u kojoj je imala nastavni predmet: povijest umjetnosti koji je posebno zavoljela, dok je likovnu kulturu vodio akademski slikar prof.Ljubo Škrnjug. Studirala je na Defektiloškom fakultetu i završila za prof.defektologa tzv.polivalentni studij to jest osposobljena je za sve kategorije invalida. Radila je dugi niz godina u školi za djecu s intelektualnim teškoćama, a za bolji pristup djeci završila je četiri semestra keramike u Pučkom otvorenm učilištu.

Kasnije po odlasku u mirovinu pretežno je radila keramiku sa slijepima i gluhoslijepima u SOS-selu u Lekeniku i Đurđevcu, te je u Udruzi za promicanje inkluzije vodila Kreativnu radionicu za osobe s intelektualnim teškoćama. Posebno uspješno vodi radionice keramike i batika, te oblikovanje papira, špage i žice. Polaznici njenih radionica, njeni vrijedni i talentirani učenici dobili su na izložbi u Bratislavi Prvu nagradu za radove na batiku i to prema ocjeni Likovne akademije Bratislava.

Uz sve to treba reći da se Valerija Jelčić slikanjem  počela baviti 2012.godine i sama kaže više puta da uz mnoge akademske slikarice i slikare "učim i danas slikati " a posebno u POU kod prof. Renate Halupa, "Atelieru 9" i u "Prosvjeti"  kod mr.sc.Lane Kovačević, kustosice i dipl. slikarice.

A obzirom da je Baška na otoku Krku njen drugi dom - motivi ovog lijepog mjesta i more trajna su inspiracija njenog stvaranja.

Možemo samo umjetnici Valeriji Jelčić zaželjeti uz čestitke puno uspjeha na radionicama njenih polaznika a ona da na svojim slikama nađe teme koje će biti izazov i zanimljiv motiv svima koji će pogledati njene slike izložene na  mnogobrojnim izložbama.

1 komentar :

Unknown kaže...

POŠTOVANI
Zahvaljujem urednicima časopisa za kulturu KVAKA na objavljenom prilogu Narcise Potežice o mojoj Izložbi SUŽIVOT .
prof .Narcisa Potežica napisala je vrlo emotivno , ali objetivno o meni i radu kojem sam posvetila velik dio života .Druženjem kroz Društva i Udruge i u slobodno vrijeme dobro smo se upoznale .Zahvaljujem Ti draga Narcisa .

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.