Kolumne

srijeda, 11. prosinca 2019.

Jan Bolić predstavlja zbirku poezije "Trenutci"


Trenutci vedrine i suosjećanje s prirodom i drugim ljudima ključ je životnog zadovoljstva, poruka je zbirke poezije Jana Bolića Trenutci, koju će autor predstaviti u Rijeci 18. prosinca u 18 sati u dizajn storeu BuRa, Matije Gupca 13.

Zbirkom poezije „Trenutci“ Jan Bolić dokazuje zašto je mnogima uzor i inspiracija – u svojim pjesmama demonstrira borbenost i pozitivan stav prema svojoj bolesti i prema svijetu oko sebe. Monika Herceg kaže da Jan u svojoj poeziji uspostavlja iskren dijalog sa samim sobom, dok Alis Marić na Čitaj knjigu preporučuje Janovu zbirku jer je Jan svoje nedostatke pretvorio u vrline, a svoj život pretočio u nadahnjujuću životnu priču

Zbirka poezije „Trenutci“ Jana Bolića objavljena je u drugom izdanju u nakladničkoj kući Beletra. Na predstavljanju u dizajn storeu BuRa Jan Bolić odgovorit će na pitanja o svom današnjem doživljaju zbirke poezije prvi put objavljene prije tri godine, a o njegovoj zbirci poezije govorit će blogerica Alis Marić i urednica Sandra Pocrnić Mlakar.

Jan Bolić: Trenutci
Zbirka poezije

Pjesmama u svojoj prvoj zbirci poezije “Trenutci” Jan Bolić postigao je gradaciju od osjeta i opisa svakodnevnih pojava i doživljaja, preko osjećaja ljubavi i povezanosti s dragim osobama, sve do apstraktnih pojmova povezanosti prirode i čovjeka, univerzalnih tema gospodarenja vlastitim mislima i vjere u sebe, u ljude i budućnost.

U zbirci poezije „Trenutci“ pjesnik se obračunava s vlastitim odnosom prema svojoj bolesti koja donosi bol, strah i sputanost. Već po prvim pjesmama jasno je zašto je Jan Bolić mnogima postao uzor i inspiracija – u njegovu odnosu prema bolesti nema samosažaljenja i dramatiziranja, već samo kristalna mudrost prihvaćanja i pronalaženja vedrine u svakom trenutku.

Nakon prvog izdanja iz 2016. godine, drugo izdanje zadržava predgovor Ines Ljubetić, u kojem su predstavljene četiri cjeline zbirke – „Moji trenutci“, „Za sreću je potrebno malo“, „Ljubav, ljubav…“  i „I još malo riječi. Jan Bolić u svojim stihovima održava borbenost i pozitivan stav kojim želi ohrabriti i druge a nakon poglavlja posvećenog ljubavi, zbirka završava stihovima koje usmjeravaju prema rješenjima i većoj kvaliteti života.

Poezija Jana Bolića je narativna, slobodnog stiha, jasnog i ekonomičnog izraza. U njeznoj je osnovi snažna želja za priopćavanjem “dobre vijesti” da su trenutci vedrine i suosjećanje s prirodom i drugim ljudima ključ životnog zadovoljstva.

Monika Herceg, najnagrađivanija mlada pjesnikinja, za Janovu poeziju kaže: „Ako se poezijom možemo vratiti sebi i uspostaviti iskren dijalog s nama samima, onda se to događa u Janovoj poeziji“. Janovu zbirku preporučuje i Alis Marić na mreži Čitaj knjigu, koja za Janovu poeziju kaže: Jan je svoje nedostatke pretvorio u vrline a svoj život je pretočio u nadahnjujuću životnu priču.

Jan Bolić (Rijeka 1995.) riječki je pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati i njime stvarati književna djela. Dosad je objavio tri knjige – zbirku poezije "Trenutci" (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.) i kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018.),  koji je 2019. objavljen i u drugom izdanju.

Aktivan je na društvenim mrežama gdje redovito objavljuje svoje pjesme, priče i citate te se rado druži sa svojim čitateljima, prijateljima i pratiteljima. Član je udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ i član je udruge roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrić“. Jan se posvetio pisanju, a njegov je san uveseljavati i zabaviti ljude kroz knjige koje piše. Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja. Piše za Večernjakovu blogosferu i Blogbuster gdje objavljuje motivirajuće tekstove o životu i sreći, a na društvenim mrežama inspirira brojne čitatelje svojim afirmativnim citatima.

Jan voli izlaziti, družiti se, uživa u šetnjama, uživa u svemu. Čita knjige, posjećujem književne događaje, voli slušati glazbu i posjećuje koncerte, voli putovati, uglavnom voli se zabavljati.


Sretan

Sreću nalazim
u malim stvarima,
napisanim riječima,
lijepim trenutcima,
dobrim ljudima.

Nalazim je u danima,
na osunčanim plažama
ispod morskih površina,
laganim povjetarcima,
zvukovima valova.

Sreću nalazim u noćima
ispod velikog blještavila,
u zvijezdama,
poniznim osjećajima
zvukovima tišine.

Nalazim je u
bijelim oblacima,
prelijepom cvijeću,
čak i u kišnim vremenima,
šarenim dugama,
mokrim laticama.

Sreću nalazim
u šetnjama,
nasmijanim ljudima,
iskrenim poljupcima,
beskonačnim zagrljajima
i lijepim gestama.

Nalazim je u ljubavi,
nalazim je u udisajima,
srčanom ritmu,
u treptajima,
u pokretima.

Jan Bolić: Trenutci, zbirka poezije, Beletra 2019.
Format A5, meki uvez, bez klapni
Broj strana 80
2. izdanje


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.