Kolumne

četvrtak, 26. rujna 2019.

40. Zagrebački književni razgovoriU prostoru Društva hrvatskih književnika od 2. do 5. listopada 2019. održat će se jubilarni 40. Zagrebački književni razgovori (ZKR) na temu „Što je književnost danas? / What is Literature Today?“.

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji na kojoj sudjeluje 16 autora među kojima je 10 stranih: Maciej Czerwiński (Poljska), Magdalena Dyras (Poljska), Leszek Małczak (Poljska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Endre Szkárosi (Mađarska), Michael Dudley (Kanada), Francisco Javier Juez Gálvez (Španjolska), Peter Kovačič Peršin (Slovenija), Marina Milivojević Mađarev (Srbija), Antun Lučić (Bosna i Hercegovina). Predstavnika hrvartske književne scene ukupno je 6 - Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Ivica Matičević, Ivana Šojat i Davor Velnić.

Susret upoznavanja održat će se u srijedu 2. listopada navečer kada će književnike pozdraviti Đuro Vidmarović, predsjednik DHK-a. Izlaganja i razgovori održavat će se 3. i 4. listopada. Miro Gavran u srijedu će izložiti temu „Književnost je još uvijek važna“, Mladen Machiedo „Od književnosti mimo knjige“, a Jasna Horvat „Središnje mjesto književnog teksta u koncentričnim kružnicama kreativne industrije“. Posljednjeg radnog dana svoje će teme iznijeti Ivica Matičević – „Što je književnost danas: može li se preko institucija do Parnasa?“, Ivana Šojat – „U raskoraku između publike i kritike“ i Davor Velnić – „Književnost danas za sutra“.

O ozbiljnosti četrdesetih, jubilarnih Zagrebačkih književnih razgovora govore i teme inozemnih sudionika. Tako će Maciej Czerwiński raspravljati o „Književnost danas. Elitno i masovno, nacionalno i nadnacionalno.“, Magdalena Dyras o „Književnosti u novim kulturnim i društvenim kontekstima – 

promjene nakon 1989.“, Leszek Małczak pokušat će odgovoriti na pitanje „Što je prijevodna književnost danas?“, a Tihomir Glowatzky dati odgovor na izjavu je li točno kako „Pjesnici lažu“.

Endre Szkárosi problematizirat će „Sinergije u književnim organizacijama“, Michael Dudley donijet će „Uzajamnu sintezu“, Francisco Javier Juez Gálvez govorit će o „Književnosti i životu: Boris Maruna u Madridu, 1997.“, Peter Kovačič Peršin nastojat će odgovoriti na pitanje „Zašto književnost ako ne odgovara transcendenciji?“, Marina Milivojević Mađarev o odlikama „Suvremene drame – od radnje k naraciji“, dok će Antun Lučić govoriti o „Ispisivanju književnosti na procjepu“.

Prošlogodišnji 39. Zagrebački književni razgovori održavali su se tradicionalno početkom listopada, a tema o kojoj su promišljali i javno izlagali tada okupljeni književnici glasila je "Popularna i ozbiljna književnost – Ukrižavanje, recepcija, valorizacija". Zagrebački književni razgovori uspjeli su sačuvati tradiciju svojih godišnjih održavanja, ali i visoku razinu razmjene stajališta domaćih i inozemnih književnika. Riječ je o okupljanju kojim se promiče suvremena hrvatska književnost te se istražuje njezina budućnost u dinamičnom okruženju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.