Kolumne

ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Književni petak | Književnost s otoka


Pozivamo vas na tribinu Književnog petka koja će se održati u petak, 31. svibnja, koja ovaj puta počinje u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6

Književnost s otoka

Hrvatska se često u medijima, posebno stranima, predstavlja kao zemlja tisuću otoka. To je ona vanjska, turistička slika. Na toj slici sunce vječno sja, more je kristalno plavo, a na otocima žive simpatični domoroci vazda spremni došljaka ponuditi domaćim vinom ili svježe ubranim smokvama. Uz to što je lažna, kao što turističke razglednice obično jesu, ova slika ne govori ništa o problemima koje naši otoci imaju, a kojih je sva sila. Od onih infrastrukturnih (komunikacija s kopnom, međusobna povezanost, vodovod, kanalizacija, ceste, bolnice…), preko toga da mladi napuštaju otoke te da se po njima neki novi investitori razmeću betonom, a još su i veći dio godine zaboravljeni – sjetimo ih se tek kada se približi ljeto. Jednako tako, tradicija naše "otočke" književnosti je bogata, ali i nedovoljno poznata. 

Što su nama otoci danas i koliko nam znače? Može li otočanin ikada otići s otoka ili otok uvijek ostaje u njemu? Kako pišu ljudi s otoka i što im otoci znače kada su daleko od njih? Je li različita usamljenost na otoku i na kontinentu i zove li ih otok kada su daleko? Na ova će pitanja pokušati odgovoriti troje izuzetnih pisaca, bodula koji su zatočeni na privremenom radu u Zagrebu iako su im srca, lako je moguće, i dalje na Braču, Visu i Korčuli. (A. Š.)

Gosti: Sanja Baković (Bol, Brač), Lara Mitraković (Komiža, Vis), Darko Šeparović (Vela Luka, Korčula)

Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/knjizevnost-s-otoka/53110  


Pratite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/  

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.