Kolumne

petak, 10. svibnja 2019.

Kazalište Marina Držića gostuje u 'Trešnji' s 'Blizankama'


vrijeme: 14.05.2019. - 19.05.2019.
mjesto: Zagreb / Dubrovnik

Zagrebačko gradsko kazalište 'Trešnja' ugostit će od 14. do 19. svibnja Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika s predstavom 'Blizanke' Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger, dok će u istome razdoblju u Dubrovniku gostovati Trešnjina predstava 'Snježna kraljica' H. C. Andersena, u režiji Paola Tišljarića. Roman "Blizanke" njemačkog autora romana za djecu Ericha Kästnera doživio je veliki uspjeh diljem svijeta i preveden je na mnoge svjetske jezike, a postao je još i poznatiji kada je po njemu snimljen nezaobilazni film "Zamka za roditelje".

Dvije djevojčice Lota i Lujza nenadano se susreću u ljetnom izviđačkom kampu i otkrivaju da su sestre te odluče zamijeniti uloge i otkriti zašto su im se roditelji rastali.

"Početak je to vrlo napete priče, još većeg prijateljstva i nemjerljive ljubavi dviju razdvojenih sestra, koja se dodatno zapetljava u trenutku odluke djevojčica da zamijene uloge. Za svoje godine suviše ozbiljna Lota koja je živjela s majkom odlazi ocu, a Lujza, vječno raščupane kose, dolazi majci", stoji u najavi.

Djevojčice koje su mislile kako će im spavanje pod zvjezdanim nebom biti najzanimljiviji dio ljeta, nađu se pred pustolovinom većom nego što su to mogle sanjati. Ulazak u njima potpuno nove, nepoznate svjetove, zahtijeva od njih ispunjavanje teških zadataka kako bi održale svoje paravane – pojesti pet palačinka odjednom, naučiti kuhati u jednom danu, imati neuredan ormar i lakirati nokte u roza.

Sve zadatke djevojčice će vješto prebroditi kako bi pokušale saznati odgovore na pitanja "Zašto su se roditelji uopće rastali?", "Kako su uspjeli tajiti činjenicu da ih ima dvije?" i, najvažnije, "Na koji način mogu ponovno postati obitelj?". Koliko god različite bile, baš kao i obitelji u kojima su odrastale, djevojčicama jedna stvar ostaje uvijek zajednička, sestrinska ljubav kojoj ništa i nitko ne može stati na put.

"U prvom planu postavljena je dječja domišljatost i snalažljivost koje uvijek nadmudre onu roditeljsku, zato što odrasli svijet tako često nepravedno zaboravi na najmoćnije od svih oružja – maštu. Mašta je ta koja uz malo hrabrosti, puno smijeha i porcije odlučnosti, ostvaruje svaki plan, koliko god se on na početku činio nemogućim", dodaje se u najavi.

Predstavu je adaptirala i dramatizirala Nikolina Rafaj, a režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger. Blizanke glume Vini Jurčić (Lota Kerner) i Irena Tereza Prpić (Lujza Palfi), a glumački ansambl čine još Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Glorija Šoletić, Marija Šegvić, Boris Matić i Izmira Brautović.

Scenografiju je osmislila Irena Kraljić, kostime Tea Bašić Erceg, kompozitor je Milorad Stanić, Matea Bilosnić je oblikovateljica scenskog pokreta, Vesna Kolarec je oblikovala rasvjetu, a zvuk Milan Tomašić.

Zagrebački će mališani predstavu moći pogledati kroz šest izvedbi od 14. do 19. svibnja.

U nedjelju, 19. svibnja, u Trešnji će se održati kreativna radionica "Blizanci u Trešnji", koju djeca blizanci mogu upisati po cijeni jedne radionice.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.