Kolumne

četvrtak, 2. svibnja 2019.

Jurica Pavičić u koprivničkoj knjižnici predstavlja dvije knjige


vrijeme: 07.05.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6

U utorak, 7. svibnja, u 20 sati, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica gostovat će poznati pisac, kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić koji će tom prilikom predstaviti svoje dvije posljednje knjige 'Crvena voda' (roman, 2017.) i 'Knjiga o jugu' (eseji, 2018.). Ulaz je slobodan!

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Filmski je kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku “Vladimir Vuković”. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu “Vijesti iz Liliputa” u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka”, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu “Veselko Tenžera”, a 2007. nagradu “Miljenko Smoje” Slobodne Dalmacije. Kolumna danas izlazi u „Jutarnjem listu“.
U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom “Ovce od gipsa” u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992., a 2000. objavljuje drugi roman “Nedjeljni prijatelj”, krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao i kratke priče. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama “Trovačica” koja je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu “Držić”. Godine 2001. objavio sabrane tekstove iz serije “Vijesti iz Liliputa” kao knjigu. Iste godine objavio i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman “Minuta 88” objavljuje 2002, a riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Četvrti roman “Kuća njene majke” objavljuje 2005., a peti roman “Crvenkapica” objavljen je 2006.
Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Roman “Ovce od gipsa” preveden je na njemački. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana “Svjedoci” koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli.
Kritičari njegove pripovijetke često uspoređuju s Alice Munro i Raymondom Carverom.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.