Kolumne

četvrtak, 18. travnja 2019.

Junak Knjigomir - Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije Noć knjige


vrijeme: 23.04.2019.

Zaštitni znak Noći knjige 2019. je Knjigomir - junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući čitanju knjiga i koji će svim 'knjigoljupcima", i onima koji će to tek postati, svjedočiti i prenositi univerzalnu poruku o važnosti knjige i čitanja, istaknuto je u srijedu na predstavljanju programa te manifestacije.
Zaštitnik Noći knjige 2019. odabran je na tragu ovogodišnje teme manifestacije pod nazivom "Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa Knjigomirov 'tata' je dizajner Boris Kuk, junak nije Zemljanin već dolazi s udaljene planete Libromeda, na putu do našega planeta doživio je mnoge zanimljivosti koje su ilustrirali Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac, rečeno je na predstavljanju programa Noći knjige 2019. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
Noć knjige 2019. održava se u srijedu, 23. travnja u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige što se obilježava 22. travnja.
 
Knjigomiru je puknula lampica na glavi - pomognite mu da pronađe put do Noći knjige
 
Ali nisu sva zbivanja bila ugodna pa je tako, rekla je članica organizacijskog odbora Dobrila Zvonarek, tijekom zamorne procedure na granici, izgubio svoju svjetiljku-lampicu koja mu je osvjetljavala put. Naravno, objasnila je, teško je graničnoj policiji objasniti kada stižeš s nekoga drugog planeta pa je Knjigomir završio na ispitivanju u sobi 101 gdje je doživio izrazitu krizu svoje misije i zato mu je puknula lampica na glavi.
 
"Mi mu pak želimo pomoći i osvijetliti mu put na Noć knjige u Hrvatskoj, a pozivamo i sve putem društvenih medija da upale svoje lampice i čitaju i tako pomognu Knjigomiru da stigne na svoje odredište", rekla je Zvonarek i objasnila da je to bio i razlog zašto su članovi organizacijskog odbora dočekali one koji su se odazvali njihovu pozivu baš s lampicama na glavama.  
 
Uz Zvonarek, program su predstavili i njezini kolege iz organizacijskog odbora - Iva Perković, Vanja Štalec Obradović, Nenad Bartolčić i Mišo Nejašmić.
 
Svečano otvorenje ovogodišnje Noći knjige bit će točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, a proteći će u svečanoj i ozbiljnoj atmosferi. Mišo Nejašmić najavio je kako će na samome početku manifestacije biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj iz ožujka ove. Podsjetio je kako je tradicija Noći knjige da se osmišljavaju i naručuju istraživanja čitalačkih preferencija i preferencija kupovanja knjiga hrvatskih građana.
 
Međugeneracijski dijalog posredstvom 800 programa diljem Hrvatske
 
Diljem Hrvatske priređeno je 800 raznovrsnih programa - predstavljanja knjiga, javnih čitanja, druženja s autorima, radionice i mnogih drugih događanja kako bi se, rečeno je, "oči javnosti usmjerile na knjigu i kako bi nas ljubav prema njoj još više međusobno povezala".
 
Ove godine posebno želimo da Noć knjige zaživi na ulicama, trgovima i u kvartovima pa smo zato, rekla je Vanja Štalec Obradović, pozivali mjesne odbore širom Hrvatske da se povežu s lokalnim udrugama i organizacijama - turističkim zajednicama, knjižnicama, školama, vrtićima, staračkim domovima, te  organiziraju druženja s piscima, prevoditeljima, ilustratorima, umjetnicima, glazbenicima iz kvarta, potaknu razmjenu knjiga, organiziraju javna čitanja, okupe se oko mjesta gdje postoje spomenici likovima ili piscima, ožive ih i stvore jedinstven "šušur" u Noći knjige.
 
Iako je to tek početak i odaziv nije bio velik, Štalec Obradović vjeruje kako će prva iskustva biti poticajna i drugima da iduće godine i oni sudjeluju. Nada se i kako će raznovrsni programi kojima su u središtu naši najdraži fiktivni likovi i heroji biti poticaj za međugeneracijski dijalog.
 
Ova godina je naime u znaku niza obljetnica poput 180 godina od objavljivanja romana "Junak našeg doba" Mihaila Jurjeviča Ljermontova , 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja "Alana Forda", 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića.
 
Budući da se ove godine Noć knjige obilježava baš u vrijeme školskih praznika za mlade je, istaknula je Štalec Obradović, pripremljen poseban likovni i literarni natječaj "Koji si ti lik?!" u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Na natječaj su stigla 72 literarna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te iz jedne hrvatske škole u Luksemburgu.
 
Za mlade zaljubljenike u knjigu - 'knjiške moljce', ali i u suvremene tehnologije, pokreće se pak, dodala je, BookTube kanal Noći knjige a mlade se poziva da snime kratki video na hrvatskome jeziku o svojim omiljenim knjigama, herojima i drugim temama i postanu - "šaptači knjigama - knjiški influenceri i influencerice".
 
Nenad Bartolčić istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja je prepoznata po kvalitetnim i ustaljenim programima, ali i ocijenio kako je dosegnut financijski maksimum te bi Noć knjige trebalo više financirati kako bi se i dalje razvijala.  
 
Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, NSK u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 
Održava se po pokroviteljstvom ministarstava kulture i znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.