Kolumne

četvrtak, 24. siječnja 2019.

Božica Jelušić | Mantre i mantranja


Mantra je obredni vedski tekst, koji se izgovara u pojedinačnoj ciljanoj prigodi, da bi izazvao magijski učinak. Najčešće je to u smislu "priključka" na određeno duhovno središte ili pak u smjeru "pomicanja"kozmičkih sila, da bi se izazvalo pozitivno djelovanje na neku ljudsku djelatnost. Mantre pripadaju obrednoj praksi tantrizma, odakle su došle u tibetanski budizam, a odatle su se pak raširile u široku lepezu kulturoloških situacija. I mnogi ih Zapadnjaci regularno koriste, vjerujući u njihovo dobro djelovanje u svakodnevnom nemirnom toku stvari, nepredvidljivom u svim aspektima.

Pri tom obično prevrću brojanice od 108 zrnaca, koliko ima božjih imena, a zovu se mala ili japamala. Najčešća je mantra OM MANI PADME HUM, koja znači : Dragulj je u srcu lotosa, a što je zapravo mentalna alegorija, te u prenesenom smislu, budući da je hiljadulatični lotos simbol svijesti, treba značiti kako je Buddha, dragulj najvišeg sjaja, u središtu naše meditacije. Ovisno o tipu kulture iz koje molitelj dolazi, može vrtjeti i tespih ili krunicu, izgovarajući neke druge mantre.

Dakle, kao u svim religijama, polaže se vjera u Riječ,u zvukove i specifične veze slogova,koji brujanjem, izgovaranjem , zvučnom vibracijom, djeluju na okolni prostor, štoviše, mogu i na kozmičkom planu zabilježiti našu prisutnost i djelovanje.Veliki učitelji vješti su s mantrama i mogu izazvati prava čuda, dok malim ljudima dobro dođe poznavanje bilo koje mantre, poput Allahu ekber (Bog je velik) u islamskoj praksi, ili ona čuvena "strelovita molitva" sv. Augustina , ponavljana cijeloga života: "Bože moj i sve moje!".

Mislim da sam mantre poznavala još od djetinjstva. To ide iz moje zaljubljenosti u riječi, koje bih neprestano ponavljala, ispitujući im zvučnost, težinu, upotrebljivost, rimarijski potencijal.Neke sam posvojila u dodiru s drugim kulturama, no sve mi nedvojbeno pomažu i u njima nalazim dublji sadržaj. Međutim, tek mi se u zreloj dobi obistinilo što je mislila moja majka (premda ni danas ne znam odakle je riječ prodrla u kajkavštinu!) kad bi govorila: "Kam si SMATRALA tu nesretnu stvar?" ili kad bi fatalistički najavila: "Nemrem to više podnesti, budem se SMANTRALA!".

U oba konteksta, "smantrati" znači premjestiti nešto iz realnog svijeta , iz vidokruga i postojanja, nekamo u domenu magijskog i nepovratnog. Dakako, to je ujedno i upozorenje da s mantrama treba oprezno, samo na ispravan i blagotvoran način, da se ne bismo našli s onu stranu postojanja, gdje sile mraka vrebaju na zabludjele duše i svaku pogrešno upotrijebljenu riječ.

24. siječnja 2019.
Flora Green

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.