Kolumne

ponedjeljak, 17. prosinca 2018.

Umro istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja


vrijeme: 17.12.2018.
mjesto: Zagreb
url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/hdp

Istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu, 12. prosinca, u Zagrebu u 62. godini, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo pisaca. 

Želimir Hercigonja rodio se 29. ožujka 1956. u Zagrebu.

Posebno se afirmirao svojom bajkovitom prozom, a njegove zbirke bajki "Bajkovnica", "Srebrnasta nit snova" i "Vladar ledene osame" smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke, ističu iz HDP-a.

Njegova djela smatrana su značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni, a kritika posebno hvali njegov izraz, koji karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak.

"U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu", zapisala je Hercigonjinoj prozi teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak,

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – "Prašnjavko", "Kjel, crna labud-ptica", "Vodenjak i stara kruška" i "Poštar Zeko Brzonogi" – te jednu za šesti razred – "Tajni leksikon", koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.


Pogreb Želimira Hercigonje bit će u srijedu 19. prosinca na Miroševcu.

Izvor: Culturnet.hr.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.