Kolumne

petak, 7. prosinca 2018.

Naklada Disput predstavlja | Neomitologizam u kulturi 20. i 21. stoljeća

Predstavljanje će se održati u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Ivana Lučića 3)
u srijedu, 5. prosinca 2018., u 12 sati.

Knjigu će predstaviti: Dean Duda,
Katarina Luketić
,
Zoran Tihomirović
i Jasmina Vojvodić.

Tematski i problemski okvir zbornika "Neomitologizam u kulturi 20. i 21. stoljeća" odražava aktualne smjerove u suvremenoj humanistici. Riječ je o komparativno-tipološkom istraživanju teksta kulture (književnosti, umjetnosti) s aspekta arhaičnih stereotipa koji su se transformirali u suvremenoj kulturi i ujedno generiraju nova značenja.
Dvadesetak u zborniku zastupljenih autora usredotočilo se kako na opća, fundamentalna pitanja neomitologije (odnos mita i znanosti, opozicija neo-mit/diskurs, problem hibridnih formi u suvremenoj kulturi) tako i na povijesno-kulturna pitanja mehanizama novih značenja suvremenoga književnog teksta, te na socijalno-političke aspekte postojanja mita u suvremenom svijetu (represivna ideologija te politička konjunktura koje su zasićene neomitologizmom). Zbornik se oslanja na iskustvo istraživanja koja su posvećena problemima opće mitologije, semiotike književnog teksta koji razotkriva razinu arhaičnih značenja i istodobno ih transformira, te na pojave fantastičnog u književnosti i umjetnosti, modalnosti mogućih svjetova u kulturi i društvenoj svijesti.
Autori u analizama tekstova već priznatih autoriteta (Tolstaja, Pelevin, Bitov...) i predstavnika povijesne avangarde (Vvedenskij) zahvaćaju djela suvremene ruske, poljske i hrvatske književnosti. Interdisciplinarnim pristupom neomitologizmu zaviruju u različite pojave kulture 20. stoljeća iz rakursa koji otkrivaju nove perspektive za istraživanje "jezika" kulture u cjelini.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.