Kolumne

četvrtak, 8. studenoga 2018.

Nikola Tesla u romanima Peta dimenzija i Tajanstveni tektonPiše: Sandra Pocrnić Mlakar

Roman sam počeo pisati kako bih obradio svoje bilješke i razmišljanja o odnosu znanja i vjerovanja, a nisam bio svjestan da pišem priču u ženskom rodu dok me na to nisu upozorili prijatelji kojima sam roman poslao na čitanje – priznao je Tomislav Beronić na predstavljanju prve dvije knjige trilogije Peta dimenzija u prepunoj Knjižnici Bogdan Ogrizović. Na kraju predstavljanja Beronić je za publiku priredio kviz sa tri pitanja o Petoj dimenziji u kojem je glavna nagrada bila knjiga Tajanstveni tekton, drugi nastavak trilogije.

Roman Peta dimenzija prošle je godine osvojio nagradu publike Artefakt na RIKON-u. To je avanturistički je roman o mladoj znanstvenici Dorothei Eden koja u Teslinom eksperimentu s bežičnim prijenosom energije otkriva prolaz u petu dimenziju  gdje komunicira s tektonima, znanstvenicima koji su unaprijedili čovječanstvo, kao što su Newton, Hypatia, Ibn Sina i Jeshua. Tektonske prolaze Dorothea otkriva po cijelom svijetu, ali ulazak u petu dimenziju kroz tektonski prolaz nije bezopasan. Vibracijama promjene suprotstavlja se Jedina sila Dinamisa koja može uništiti tektonski prolaz dok je tekton u njemu. Dorothea uspijeva nadmudriti Dinamisu i na kraju prvog dijela trilogije povezuje sve tektone u tektonsku mrežu u kojoj mogu međusobno komunicirati.

U drugom dijelu, Tajanstveni tekton, istraživanja bežičnog prijenosa energije nastavljaju se izvan laboratorija i eksperiment izlazi u javnost.

Peta dimenzija i savjeti tektona pomažu Dorothei da pronađe novac za financiranje eksperimenta. Susreće tajanstvenog tektona čiji trag vodi do Nijagare i Dorothea pretpostavlja da bi tajanstveni tekton mogao biti jedan od najsjajnijih umova u povijesti, za kojeg kažu da je izumio 21. stoljeće – Nikola Tesla.

Urednica Sandra Pocrnić Mlakar istaknula je kako Beronić piše komunikativno i dinamično te da njegovi avanturistički romani mogu biti osobito zanimljivi mladima koji kroz avanturu upoznaju povijest i svijet znanosti.

Na pitanje postoje li tehničke pretpostavke za primjenu izuma koje opisuje u svojim romanima, Tomislav Beronić je odgovorio da je danas tehnički moguć bežični prijenos energije jer se bežično prenose i mnogo složenije informacije kao što su video-signali. Kada je Tesli odbijeno financiranje eksperimenata, podsjetio je Beronić, rekao je da će čekati.

Tomislav Beronić je informatičar i programer iz Karlovca, koji je radio u Švicarskoj i Njemačkoj i bavio se nakladništvom. Nakon prva dva dijela Pete dimenzije piše i treći dio, a najavljuje i Indeks tektona i web stranicu 5D s interaktivnim sadržajima.

1 komentar :

Arthur Valerius kaže...

Ukoliko nije bio svjestan, kako kaže, da piše u ženskom rodu, dok ga na to nisu upozorili prijatelji, možda je upravo taj, tj., ženski rod, njegov pravi prirodni rod u kojem on (ili točnije:ona) doživljava sebe. Ne bi to bio rijedak niti osamljen slučaj. A što se tiče priče o komunikaciji s timom stručnjaka iz Pete dimenzije, tzv. tektonima, kako ih naziva, čini se da je naš autor/ica, čitao o izvješćima vezanima uz eksperimente provedene u engleskom mjestašcu Scole-u. Tamo se umjesto "tektona" javlja, gle slučajnosti, "spirit team" ...

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.