Kolumne

utorak, 2. listopada 2018.

Dvojezična ukrajinsko-hrvatska antologija ''Hrvatski pjesnički huligani'' predstavljena u Ukrajini


Piše: Siniša Matasović

U ukrajinskom gradu Lavovu, od 19. – 23. rujna 2018. godine, održan je najveći međunarodni sajam knjiga u Ukrajini i jedan od najvećih u istočnoj Europi. Ove godine sajam je doživio svoje 25. izdanje pod službenim nazivom BookForumLviv. Na sajmu se predstavilo oko 260 izdavača iz Ukrajine i desetak drugih država. Jedna od intrigantnijih knjiga, koja je u ukrajinskoj književnoj javnosti pobudila značajan interes, je i antologija hrvatske suvremene ironične poezije ''Hrvatski pjesnički huligani'', tiskana na opsežnih 380 stranica. Riječ je o dvojezičnom izdanju na ukrajinskom i hrvatskom jeziku u kojem su zastupljeni: Simo Mraović, Robert Roklicer, Zvonimir Grozdić, Žarko Jovanovski, Darija Lisenko i Siniša Matasović. Objavljena je u okrilju ukrajinske izdavačke kuće Ljuta sprava. Uredio ju je priznati ukrajinski književnik Jurij Lisenko, u Ukrajini poznatiji pod imenom Jurko Pozajak. Lisenko je u predgovoru naglasio kako je osnovni kriterij prilikom odabira autora zastupljenih u antologiji bio njihov nekonvencionalni pristup shvaćanju poezije, kršenje kanona i tabua te prisutnost ironije u njihovim pjesmama. Naslov knjige svojevrsni je omaž Simi Mraoviću i knjizi Ukrajinski književni huligani: izbor iz suvremene ukrajinske proze, koju je on objavio u Hrvatskoj 2002. godine.
   
Prva promocija u Lavovu
Predstavljanja knjiga izloženih na sajmu održavala su se na više lokacija diljem grada. Tako je i ova hrvatska antologija tijekom sajma prezentirana na tri različite lokacije i na njima su osobno sudjelovali unutra zastupljeni autori, osim naravno prerano preminulih Sime Mraovića i Roberta Roklicera. S pjesnicima je doputovao i Jovo Mraović, Simin otac. Promocija knjige je održana u sklopu tribine ''Prva pjesnička kava''. Ono što mnogi u Hrvatskoj ne znaju, spomenuta tribina je nastala po uzoru na zagrebačku kultnu poetsku tribinu Jutro poezije. Prilikom svog nastupa na Jutru poezije prije pet godina, poznati ukrajinski pjesnik i književnik Oleksandr Irvanec, upitao je Roberta

Kijec, nastup u Kupidonu
Roklicera, tadašnjeg voditelja Jutra poezije, za dozvolu održavanja sličnih pjesničkih tribina i u Ukrajini. Ostalo je povijest. Roklicer mu je dao zeleno svjetlo i tada je, prije četiri godine i jedanaest mjeseci, u Kijevu održano premijerno izdanje ''Prve jutarnje kave'' pod voditeljskom palicom samog Irvaneca. Prošle godine, istoimena tribina pokrenuta je i u Lavovu. Upravo je u sklopu specijalnog (a ukupno 261.) izdanja te tribine održana prva prezentacija ''Hrvatskih pjesničkih huligana'', pod radnim nazivom Susret sa praocima. Druga prezentacija knjige upriličena je u kulturnom centru simboličnog naziva Teatar piva. Posebno je zanimljivo kako su se usporedno sa sajmom knjiga, u Lavovu odvijali i Dani hrvatske kulture. Tako je i ova antologija svoje treće predstavljanje doživjela upravo u sklopu te manifestacije u prostorijama hrvatske zajednice. Prezentacija je bila iznimno dobro posjećena, kao uostalom i prve dvije, a autore i urednika knjige dočekala je i pozdravila aktualna otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Ukrajini, gđa., Carmen Floršić.

Kijevski nacionalni univerzitet Taras Ševčenko
    Po završetku sajma knjiga u Lavovu, hrvatska pjesnička delegacija se sa svojim ukrajinskim izdavačima otputila u Kijev. Ondje su tijekom iduća tri dana održane još dvije vrlo uspješne prezentacije koje je, između ostalih brojnih medija, u svome programu popratila i ukrajinska televizija. Prva prezentacija priređena je u Kijevskom nacionalnom univerzitetu ''Taras Ševčenko'' na Institutu za filologiju, dok je druga održana u popularnom Kupidonu, kultnom okupljalištu brojnih kijevskih pjesnika i umjetnika. Mjesto je to gdje se svake subote u Kijevu održavaju tribine već spomenute ''Prve pjesničke kave''. Prezentaciji je ponovno nazočila veleposlanica Floršić u pratnji ostalih predstavnika Veleposlanstva RH.Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.