Kolumne

utorak, 2. listopada 2018.

Dodijeljene četiri nagrade Mirko Kovač za 2017.


vrijeme: 29.09.2018.

Nagrada Mirko Kovač za najbolji roman dodijeljena je u subotu navečer u Rovinju knjigi 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' Semezdinu Mehmedinovića u izdanju Frakture iz Zaprešića.

 
Na petim Danima Mirka Kovača dodijeljene su također nagrade za najbolju knjigu eseja „Pušači crvenog bana“ Svetislava Basare u izdanju Lagune iz Beograda i za najbolji scenarij po snimljenom filmu „Kratki izlet“ Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.
 
Također, nagrada Mirko Kovač za najbolje djelo mladoga autora pripala je romanu „Proleće se na put sprema“ Bojana Krivokapića u izdanju Red box iz Beograda.
 
Žiri je odlučivao u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović, a Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dijela za svaku kategoriju u iznosu od 5000 eura i povelje.
 
Dosadašnji dobitnici Nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora bili su Dragan Markovina za knjigu „Između crvenog i crnog“, Vladimir Tabašević za roman „Tiho teče Misisipi“ i Hana Jušić za scenarij „Ne gledaj mi u pjat“. Prethodne nagrade za najbolju knjigu eseja dobili su Svetlana Slapšak za „Leteći pilav“, Ivan Lovrenović za „Isusa u Ahmićima“, i Ivan Čolović za „Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita“. Za najbolji scenarij ranije su nagrađeni Vuk Ršumović za rad „Ničije dijete“, Ivona Juka ta tekst „Ti mene nosiš“, te Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov za „Dobru ženu“. Za najbolji roman bili su nagrađeni „Sabo je stao“ Ota Horvata, „Doba mjedi“ Slobodana Šnajdera i „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine.
 
Dane Mirka Kovača organizira Udruga Mirko Kovač u suradnji sa rovinjskim Otvorenim pučkim učilištem, a direktor projekta je izdavač Seid Serdarević, osnivač nakladničke kuće Fraktura.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.