Kolumne

petak, 14. rujna 2018.

Darko Balaš | Ljubavnik V.


 5. dio

Dugo ga već nije sanjala, no ove noći, opet je bio potpuno stvaran, opet je mogla osjetiti njegovu ruku na svojoj i opet se njenim krvotokom provlačilo njegovo mirno disanje kada ga je promatrala prije cijelog, jednog života. Doista, tako joj se činilo ove tri godine od kada je upoznala ljubavnika za kojeg je znala kako će ostati u dubinama njenog srca za cio život. Jedna kratka noć, važnija je od vječnosti ako je sudbinska, jedan dodir stvarniji je od milijardi dalekih zvijezda na naizgled nepromjenjljivom nebu. Tisuću je puta plakala u samoći, tisuću puta jecala u mračnom kutku gdje ne može biti viđena, milijun puta ošinula sebe bičem gorčine zbog slabosti tog kobnog jutra i straha od bajke. Istina, mnogi se boje kako bajke ne postoje i kako će prije ili kasnije biti povrijeđeni, samo rijetki smognu snage vjerovati kako sami pišemo svoju vlastitu priču.

Platila je to kratkim vezama bez emocija, osluškivala njegovo disanje kroz pluća drugih, bila u njegovim rukama kada su je grlile ruke stranca i osjećala slatkoću njegovih usana na gorčini tuđih. I duboko negdje unutra, tamo gdje sve započinje i gdje se sve završava, znala je kako ništa više nikada neće biti isto. Istina, život je dobio novu svrhu, više ga nije promatrala kao kaleidoskop dosade koji se sizifovom osudom ponavlja iz dana u dan. Sada su dani bili svjetliji, um ispunjen znanjem kako čarolije postoje i mudrošću kako samo jedan tren može promijeniti čitav život. I bila mu je zahvalna zbog toga, jer je u samo jednoj noći, samo jednim spajanjem pokazao kako apsolutno sve što postoji ima svoju svrhu i kako je jedino na nama, pronaći ju. I polako ga je zaboravljala, iz dana u dan je blijedio i postajao nešto što je samo njeno, blago koje ne želi podijeliti niskim.

No, ove noći vratio se, stvarniji no ikada i oni su nanovo vodili ljubav, istom žestinom kao i one, davne noći, a osjećaj kada se probudila bio je stvarniji od samog života. Što joj podsvijest želi reći? Kakva je poruka koju pokušava razumjeti? Istina, još je nekoliko puta hodočastila u shoping centar gdje ga je srela, no njega nikada nije bilo tamo, nikada ga nije susrela u gradu i odavno se pomirila kako se razočarao i nestao. A za sve je kriva sama! Već odavno više ne ide u taj shoping centar i već odavno želi krenuti dalje. Klimnula je glavom dok se dizala iz postelje, tiho i jedva čujno, pokušavajući ne probuditi Borisa koji je još uvijek spavao. Dobri Boris, koji nikada nije mogao razumjeti zašto mu ne daje potpunu sebe, zašto je katkad svjetove udaljena iako je on uvijek pokušava razumjeti. I nikada mu nije ispričala priču o ljubavniku, zapravo, nikada je nije prenijela nikome. Neke tajne, najbolje je čuvati daleko u tami, na dnu srca.

I upravo tada, zraka jutarnjeg sunca probila je zatvorenu roletu prozora spavaće sobe i završila izravno na njenim, otvorenim rukama. Sledila se. istu takvu zraku sunca vidjela je jednom davno, upravo na njegovom licu. Potpuno u bunilu, navukla je prvu odjeću koju je dohvatila i već slijedećeg trenutka već se vozila automobilom niz još pospanu ulicu. Jednom, još samo jednom otići će do šoping centra, a onda će učiniti sve kako bi zaborav prekrio ranu koju tako dugo nosi sobom. Svi zaslužujemo život, svi zaslužujemo novu šansu. Upravo u tom trenutku, na kružnom toku koji je vodio put šoping centra, na cesti ispred nje, pojavio se kamion neke prijevozničke tvrtke s natpisom na boku od kojoj se zaledila krv u žilama. Velikim slovima, vidljivim i sa samog neba na boku kamiona pisalo je: "KAIROS", jer to je bilo ime prijevozničke tvrtke. Kairos, grčko božanstvo pravog trenutka. Legenda o Kairosu govori o tome kako za sve sudbinske događaje u životu mora doći pravo vrijeme, kako se učitelj pojavljuje kada je učenik spreman i kako se sve u svemiru posloži samo za jedan tren, važniji od svih drugih. Tren kada se otvaraju vrata Bogova, a svaka želja postaje ispunjiva. Zagrizla je donju usnu, baš kao nekada davno i dodala gas do kraja ni sama ne znajući zašto. Cijeli njen život prošao joj je ispred očiju i shvatila je jednu jedinu stvar. Jedino je on stvaran, sve drugo su magle i prolaznost. Jedino ju on doziva preko granica prostora i vremena.

Ljubavnik!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.