Kolumne

petak, 14. rujna 2018.

Ministrica kulture potpisala Deklaraciju ministara kulture vezanu uz prijedlog Direktive o autorskim pravima

vrijeme: 12.09.2018.

Ministarstvo kulture objavljuje Deklaraciju ministara kulture država članica EU pokrenutu na inicijativu francuske ministrice kulture i komunikacija Françoise Nyssen, a vezano uz prijedlog Direktive o autorskim pravima i predstojeće glasovanje zastupnika Europskog parlamenta.

Želeći istaknuti važnost i značenje reforme autorskih prava čiji je cilj osigurati uravnoteženiji zakonski okvir za sve dionike koji stvaraju u digitalnom okruženju, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, uz saveznu ministricu za kulturu i medije Njemačke Moniku Grütters i druge europske ministre kulture, svojim je potpisom podržala tekst Deklaracije.

Deklaracija poziva na nastavak pregovora koji se odnose na budućnost kulturnih i kreativnih industrija i bolje funkcioniranje digitalnog tržišta u Europi uz potvrđivanje suverenog prava država članica u obrani zajedničkih interesa i temeljnih vrijednosti, kao što su pravednost, kulturna raznolikost, medijski pluralizam i neovisnost medija.

Naglašena je i potreba uvođenja novih pravila kako bi se pridonijelo većoj dostupnosti interneta, a autorsko pravo moglo učinkovito koristiti kao pravna osnova za pravičnu naknadu stvaraocima i izdavačima, osobito od strane platformi koje su postale glavni izvori pristupa sadržaju na Internetu. Primjenom uravnoteženih rješenja, novih ciljanih iznimaka i olakšanog pristupa sadržaju treba voditi računa o slobodi govora, interesima javnosti i korisnika djela.

O prijedlogu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojoj će 12. rujna 2018. godine raspravljati Europski parlament ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek razgovarala je na sastanku održanom u petak, 7. rujna 2018. godine u Ministarstvu kulture s predstavnicima umjetničkih i strukovnih udruga koji su ponovili svoju čvrstu podršku predloženoj Direktivi.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podržala je reviziju Direktive i stavove predstavnika udruga, ističući kako je u digitalnom vremenu važno da se hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi te da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na Internetu, a istodobno u određenoj mjeri ograničiti autorsko pravo radi lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.