Kolumne

ponedjeljak, 10. rujna 2018.

Besplatne elektroničke knjige: objavljen ženski prozni blok


vrijeme: 10.09.2018.
url: https://elektronickeknjige.com/novi-naslovi/

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) tri prozna naslova hrvatskih spisateljica – 'Koliko sam puta okidala s boka' Suzane Matić, 'Tuđi život' Marine Vujčić i 'Iščekivanje' Darije Žilić.

U knjizi "Koliko sam puta okidala s boka" Suzana Matić na sebi svojstven način ispisuje lirski i senzualan dnevnik nesvakidašnje doživljene svakodnevice u kojem granica između (auto)biografskog i fikcionalnog prestaje biti važna, napominju iz DPKM-a koji je od 2001. objavio oko 200 besplatnih elektroničkih knjiga.

Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Priče je objavljivala u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez.  Dosad je objavila knjige proze, poezije i kratkih priča, "Samosanacije", "Koliko sam puta okidala s boka", "Drugojačija" i "Ne naginji se unutra".

"Tuđi život", prvijenac Marine Vujčić iz 2010., opisan je kao "roman koji se čita lako i u kojem ne postoji niti jedan odlomak praznog hoda, a 'scenaristička' tematika odražava se i u brzom ritmu knjige koji podsjeća na TV serijale".

Marina Vujčić (1966., Trogir) diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezin roman "A onda je Božo krenuo ispočetka" ušao je 2015. u uži izbor četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Nagrade Marin Držić dobila je za drame "Podmornica" i "Umri ženski", dok je njezin "Susjed" osvojio nagradu V.B.Z.-a i Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman. Prošle godine objavila je roman "Pitanje anatomije".

Za posebno elektroničko izdanje "Iščekivanje" Darija Žilić je probrala svoje kratke prozne zapise i eseje iz više dosad tiskanih knjiga, "stvorivši time kompaktnu zbirku analitičkih i impresionističkih uvida u raznovrsne momente iz vlastitog i tuđih života".

Darija Žilić (1972., Zagreb) završila je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, kritiku i esejistiku, a objavila je knjige "Grudi i jagode", "Pisati mlijekom: ogledi o poeziji suvremenih autorica",  "Muza izvan geta : ogledi o suvremenoj književnosti" (za koju je dobila Nagradu Julije Benešić), "Pleši, Modesty, pleši" (Nagrada Kiklop za pjesničku zbirku godine), "Klavžar : zapis o nestajanju i obnavljanju" te nekoliko knjiga kritika, eseja, ogleda o poeziji, književnosti, filmu.

BEK za skoro 400 tisuća hrvatskih e-čitatelja

Prema podacima objavljenima u ovogodišnjem Istraživanju tržišta knjiga u RH, pročitane knjige najčešće posuđene - 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 30 posto od prijatelja.

"Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga  onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima", ističu iz DPKM-a.

Dodaju kako o interesu za taj oblik čitanja govori i podatak da čak jedanaest posto građana Hrvatske starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, što znači njih skoro 400 tisuća.

Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.