Kolumne

srijeda, 29. kolovoza 2018.

U nedjelju počinje 6. Festival svjetske književnosti


vrijeme: 02.09.2018. - 08.09.2018.
mjesto: Zagreb, Split

Šesto izdanje Festivala svjetske književnosti dovodi od 2. do 8. rujna u Zagreb i Split stotinjak gostiju iz 17 zemalja, a bogat festivalski program od 60-ak događanja sastavljen od književnih predstavljanja, filmskih projekcija, okruglih stolova i izložbi otvorit će u nedjelju u zagrebačkom Kinu Europi gošća iz Poljske, slavna književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk. 



Na tribini Razotkrivanje u razgovoru s glavnim urednikom Frakture i programskim direktorom FSK-a Seidom Serdarevićem, Tokarczuk će predstaviti najnoviju knjigu, monumentalni Bookerom nagrađeni roman "Knjige Jakubove", upravo objavljen u izdanju Frakture i prijevodu Mladena Martića. "Dolazi nam čitav niz autora iz cijelog svijeta, od Tasmanije, Meksika, Izraela, Brazila, Nigerije i Sjedinjenih Država, pa do Švedske, Bugarske i susjednih zemalja; imamo njemačke goste, francuske goste... Dakle, bit će to jedan stvarno bogat festival gdje će svatko pronaći ponešto za sebe", rekao je Serdarević najavljujući festival na konferenciji za novinare u utorak u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu. Svečano otvorenje pratit će glazbeni performans skupine Gorgona nova posvećen najvažnijoj umjetničkoj skupini 20. stoljeća Gorgoni i Josipu Vaništi. Serdarević je istaknuo da će 6. FSK ugostiti čak tri dobitnika nagrade Man Booker; uz Tokarczuk s festivalskom će se publikom družiti prošlogodišnji dobitnik Man Booker Internationala Izraelac David Grossman, kao i dobitnik Man Bookera, australski književnik Richard Flanagan.
 
U sklopu festivala u Hrvatskoj će po prvi puta gostovati jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri. Predstavit će se i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji gdje je bio čak pet puta. Nakon više od dvadeset godina, prvi put u Hrvatskoj službeno će nastupiti i istaknuta hrvatska filozofkinja s respektabilnom francuskom spisateljskom i akademskom karijerom Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, "jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije" Antonio Ortuño, pa Talijan Antonio Scurati, Francuskinja Gaelle Josse, bugarski pisac Georgi Gospodinov i Mađar Andras Forgach te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker, Chigozie Obioma.
 
Na Festivalu niz istaknutih regionalnih imena
 
Festival će ugostiti i niz istaknutih regionalnih imena kao što je bosanski književnik Faruk Šehić; makedonsku književnost predstavit će Mitko Madžunkov i Lidija Dimkovska, a slovensku Polona Glavan. Tu su i domaće književne zvijezde Slavenka Drakulić, Ivica Đikić, Damir Karakaš, Korana Serdarević, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović, Alida Bremer i mnogi drugi. Festivalski program zatvorit će u subotu 8. rujna u Zagrebu jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, a sve će zaokružiti koncert benda Sleepyheads. Glazbeni programi odvijat će se i u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička a kao i svake godine, dio programa ponovno je rezerviran za filmske projekcije, koje donose retrospektivu filmova koje je Lordan Zafranović snimio u suradnji s Mirkom Kovačem, čime će FSK obilježiti i osamdesetogodišnjicu Kovačeva rođenja i petogodišnjicu smrti toga pisca.
 
Zafranović će također gostovati na festivalu, gdje će na tribini Razotkrivanje o svojoj suradnji s Kovačem, zajedničkim avanturama i nastanku remek djela svjetske kinematografije razgovarati s Brunom Kragićem. U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, FSK ponovo dovodi i troje pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu, profesoru na sveučilištu u Lisabonu i stručnjaku za Fernanda Pessou.
 
Predsjednik Hrvatskog PEN-a Tomica Bajsić istaknuo je kako će program ugostiti "ljude koji promišljanju sadašnji svijet", jer "jezik poezije univerzalni je jezik, a poezija ulazi u neke najdublje emocionalne osobne istine, ali i one važne, suvremene istine". To su pjesnici koje malo čujemo, prema čijim pjesničkim prostorima imamo potpunu prazninu, a čijem ćemo se svijetu i kulturi kroz festivalska druženja malo približiti, poručio je.
 
Okrugli stolovi o aktualnim pitanjima
 
Osim klasičnih susreta s književnicima u "jedan na jedan" tribinama 'Razotkrivanje', te "Dvostrukom portretu" koji u dijalogu uparuje domaće autore s inozemnima, i ove godine program obuhvaća nekoliko okruglih stolova posvećenih aktualnim pitanjima, kao što su pravo na priču u okviru kulture moći; razgovarat će se o pitanjima granica slobode na tribinama, a najavljen je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim (ne)mogućnostima u suvremenom svijetu, kao i okrugli stol "Riječ i svijet", u organizaciji hrvatskog PEN-a.
 
Spisateljica Korana Serdarević, članica programskog odbora, posebno se osvrnula na festivalski program književnih matineja, napomenuvši kako je riječ o iznimno popularnom programu, što dokazuje da nove generacije, suprotno uvriježenom općem mišljenju, knjiga itekako zanima - "Njih samo ne zanima ona knjiga koja im se najčešče nudi, dok ih knjige koje potiču na novi način promišljanja svijeta itekako zanimaju", rekla je.
 
Festivalski program tradicionalno već u četvrtak 30. kolovoza otvara izložba crteža i slika nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora u Studiju Moderne Galerije Josip Račić. Ove godine festival prati još jedna izložba, koja se otvara, u petak 31. kolovoza u Kulturno informativnom centru, koja pod nazivom "Politika i društvo apsurda" objedinjuje izbor satiričnih priloga objavljivanih u listovima 24sata i Express. Programi se u Zagrebu održavaju u Kinu Europi, Kulturnom klubu Mesnička, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru, te u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata. (Hina)

https://fsk.hr/
https://www.facebook.com/FestivalSvjetskeKnjizevnosti/


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.