Kolumne

četvrtak, 12. srpnja 2018.

Tomislav Zajec nagrađen na najvažnijem natječaju za dramske pisce u Francuskoj


vrijeme: 12.07.2018.
mjesto: Francuska
url: https://www.auteursdetheatre.org/

Dramski tekst 'Trebalo bi prošetati psa' hrvatskog dramatičara Tomislava Zajeca nagrađen je Grand Prixom 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre u Lyonu, najvećeg natječaja za dramske pisce u francuskom govornom svijetu.

Na 29. izdanju zaprimljeno je ukupno 306 dramskih tekstova koji su prevedeni ili čiji je izvorni jezik pisanja francuski jezik, a nagrađeno ih je pet.

U kategoriji stranih tekstova prevedenih na francuski jezik nagradu je dobio dramski tekst "Trebalo bi prošetati psa" hrvatskog dramatičara Tomislava Zajeca, u prijevodu Karine Samardžije. Svih pet nagrađenih tekstova bit će objavljeno u tiskanom izdanju.

Tomislav Zajec je profesor na Akademiji dramske umjetnosti, član Hrvatskog centra ITI te višestruko nagrađivani hrvatski dramski pisac, a s dramom "Trebalo bi prošetati psa" 2012. godine osvojio je Nagradu Marin Držić, priopćio je Hrvatski centar ITI.

Tekst je 2013. godine premijerno postavljen u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, a godinu kasnije, 2014., drama je doživjela i filmsku ekranizaciju. Osim hrvatske kazališne premijere, drama je 2016. godine postavljena na kazališne daske u Buenos Airesu, u režiji Matiasa Sendona, te premijerno izvedena na II. Međunarodnom festivalu dramatike Europa + Amerika.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.