Kolumne

četvrtak, 28. lipnja 2018.

Šesti Lit Link / Književna karika u Puli, Rijeci i Zagrebu


vrijeme: 28.06.2018. - 30.06.2018.
mjesto: Pula, Rijeka, Zagreb

Književni festival Lit link / Književna karika, posvećen upoznavanju domaće publike s inozemnim književnim autorima i povezivanju domaćih autora s urednicima inozemnih izdavačkih kuća, u svojem će šestom izdanju od 28. do 30. lipnja predstaviti u Puli, Rijeci i Zagrebu američke i hrvatske pisce, urednike, izdavače i druge goste.
 
Kako se ističe u najavi, festivalska je misija povezivanje hrvatske književne scene s onima diljem svijeta imajući na umu dugoročne efekte književne komunikacije, ali uz paralelnu promociju hrvatske književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti.

Književna karika ili Lit link festival teži dvosmjernoj komunikaciji uz uvjerenje da će informacije i impresije o hrvatskoj književnoj sceni – pa i širem kulturnom kontekstu – kod autora i urednika uroditi daljnjim profesionalnim interesom.
Na čitanjima u Puli (28. lipnja, "Dnevni boravak" u Društvenom centru Rojc), Rijeci (29. lipnja, Book caffe Dnevni boravak) i Zagrebu (30. lipnja, Klub Močvara) publika će na ovogodišnjem Lit linku imati prilike otkriti vrsne američke autore, a brojni hrvatski autori predstavit će se u tri različita programa, kako publici, tako i stranim izdavačima i urednicima.
"Festival, u cjelini gledano, naginje alternativnom tonu, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostujaških medija – od panegirika u New Yorkeru ili Guardianu, do značajnih nagrada i priznanja", stoji u najavi.
"Slično se, u hrvatskom kontekstu, može reći i za domaće sudionike među kojima je i dio mlađih autora koji će čitati pred internacionalnom publikom – zovemo je tako jer ekipa stranih urednika koji slušaju čitanja, publika je profesionalaca kakva se rjeđe okupi i na čitanjima u inozemstvu te čiju je pozornost teže pridobiti u ponudi, primjerice, velikih književnih sajmova", dodaje se.
Od stranih gostiju, festival će predstaviti Nell Zink, američki "književni događaj" čiji je ekološki osvješten roman "The Wallcreeper" New York Times uvrstio među značajne knjige 2014. godine, kao i njezinu knjigu iz 2015. godine o temama rase i spola, koja je nominirana za nacionalnu književnu nagradu Mislaid.
Catherine Lacey (1985.) je, po sudu kritike, "vrhunski ženski književni glas nove generacije" čija su djela objavljivana u The New York Timesu, Harper’s, Vogueu i drugdje. Jesse Ball (1978.) nagrađivani je i od kritike iznimno cijenjeni autor esperimentalnog izraza kojega je časopis Granta uvrstio 2017. u dekadnu selekciju najboljih novih američkih romanopisaca.
Eliah Wald (1959.) pisac je, glazbenik, povjesničar pop-glazbe, dobitnik Grammyja, doktor muzikologije i sociolingvistike koji od ranih 80-ih (do 2000.) piše za Boston Globe o glazbi iz svih krajeva svijeta te je objavio brojne knjige.
U Hrvatskoj će boraviti i Peter Blackstock, viši urednik u Grove Atlanticu u New Yorku za beletristiku i publicistiku, s naglaskom na međunarodnim izdanjima i prijevodima, urednica i publicistkinja Olivia Snaije, te suosnivačica i urednica u nezavisnoj nakladničkoj kući Transit Books iz San Francisca/Oaklanda Ashley Nelson Levy i nezavisni urednik i pisac Buzz Poole, koji kao međunarodni koordinator surađuje s Lit link festivalom od njegova osnutka.
Janika Rüter iznimka je u programu festivala, kao specijalna gošća iz njemačkog Suhrkamp Verlaga gdje radi kao urednica u odjelu za istočnoeuropske književnosti, s fokusom na književnosti iz jugoistočne Europe. Prethodno je više godina, također u Suhrkampu, radila u odjelu za strana prava. Studirala je pravo i slavenske književnosti u Konstanzu i Sankt Peterburgu, a živi u Berlinu.
U čitanjima će sudjelovati niz domaćih književnika, Marina Gudelj, Željka Horvat Čeč, Ivana Rogar, Damir Karakaš, Marinko Koščec, Zoran Roško, Rumena Bužarovska (specijalna gošća; Makedonija), Viktorija Božina, Tea Tulić, Andrea Jurjević (SAD/Hrv), Slađana Bukovac, Igor Duda, Amir Alagić, Nikola Petković i Nora Verde.
Ulaz na sva događanja je besplatan. Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a podržali su ga Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Grad Rijeka.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.