Kolumne

četvrtak, 17. svibnja 2018.

Projekt Ilica: Q’ART : Kvartovska knjižara u Ilici 87



Projekt Ilica: Q’ART od 18. do 25. svibnja otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje grada Zagreba, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Knjižni blok preuzima napušteni prostor Ilice 87 i pod sloganom "Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima" priprema mnoštvo zanimljivih programa.

Kreativne četvrti i kreativni gradovi ne opstaju i ne postoje bez knjige i knjižara. Potaknuti nestankom knjižara iz grada i odumiranjem njegova središta, zapušteni i napušteni prostor u Ilici 87, u razdoblju od 19. do 25. svibnja pretvaramo u KVARTOVSKU KNJIŽARU, mjesto za čitanje i okupljanje čitalačke i druge zainteresirane publike.

Organizirali smo niz programa za djecu i odrasle – od radionica čitanja, pisanja i ilustriranja, razgovora o knjigama, čitanja poezije i proze mladih autora, prevoditeljskog maratona do stručnih predavanja o važnosti čitanja, kakvoći jezika u TV emisijama namijenjenima djeci ili o knjižarama i knjižarima koji su kroz povijest obilježili zagrebačku kulturnu scenu.

Uključili smo pisce, izdavače, prevoditelje, ilustratore, dizajnere i tiskare, književne kritičare, urednike, blogere, prijatelje knjige i promotore čitanja. I posljednje ali ne manje važno – građane, stanovnike kvarta i druge znatiželjnike.

Na kraju, UMJESTO PRODAJE – u prostoru će svakodnevno održavati razmjena knjiga. Donosit će se one pročitane i odnositi nepročitane, a organizirana je i humanitarna akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja. Ovom akcijom Knjižnog bloka u Ilici 87 nastoji se produžiti knjigama život, naći im nove čitatelje i uključiti najširu publiku.

Kvartovske knjižare nestaju iz grada. Ovo je trenutak kada možemo pokazati da ih je moguće vratiti i oživjeti. Posjetite nas, zamijenite ili donirajte knjigu za humanitarnu akciju, sudjelujte na radionicama, predavanjima, panelima, dovedite djecu, bake i djedove, dečke i cure, i upoznajte se s radom autora, urednika, prevoditelja, lektora, tiskara, ilustratora, dizajnera – prijatelja knjige i promotora čitanja.

Knjige traže izloge - potražite i vi njih!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.