Kolumne

ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Natječaj za stipendije jedine umjetničke gimnazije u hrvatskoj


Stipendije za poticanje umjetničkog razvoja osmaša

Zagreb, 07. svibnja 2018. – Kako bi potaknuli razvoj akademskih i umjetničkih sposobnosti učenika u poticajnom okruženju jedine umjetničke gimnazije u Hrvatskoj,  Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba treću godinu zaredom raspisuje Natječaje za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!, kojima najkreativnije osnovnoškolce nagrađuje stipendijom i time im olakšava upis u gimnaziju. Privatna umjetnička gimnazija uz  program opće gimnazije nudi pojačanu nastavu iz umjetničke grupe predmeta, odnosno likovne, glazbene, scenske i filmske umjetnosti te medijske kulture. Uz tradicionalni vid nastave, učenici dva sata tjedno pohađaju kreativne radionice, a među njima su: glazbena radionica, slikarska radionica, filmska radionica, radionica umjetničke fotografije, plesna radionica, govorništvo, scenska radionica i druge. Također, učenici u sklopu projekta Film za 5! tijekom školske godine gledaju sve dugometražne igrane filmove domaće produkcije iz tekuće godine. Zatim pišu osvrte na njih i imaju okrugli stol s redateljem ili glumcima iz filma. Također ocjenjuju filmove te nagrađuju onaj najbolji po učeničkom izboru.

Posebnost Natječaja za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5! je što pobjednike biraju sadašnji učenici, koji svim pristiglim radovima posvete pažnju te ih detaljno analiziraju, primjenjujući znanje koje su stekli na nastavi iz umjetničke grupe predmeta. Ovim načinom izbora stvara se iznimno pozitivna atmosfera jer se učenicima ukazuje povjerenje stručnog odabira njihovih budućim školskim kolegama, odnosno nasljednika u školskim klupama. Ukazano povjerenje nastavnika učenici su vrlo odgovorno i zrelo opravdali te se ovakav pristup pokazao iznimno uspješnom pedagoškom metodom.  Do sada stipendije je osvojilo petero učenika, koji su danas izuzetno uspješni učenici drugog, odnosno prvog razreda. Oni sada, uz razvoj na općeobrazovnim predmetima, na brojim radionicama u sklopu nastave razvijaju svoj umjetnički-kreativni potencijal.





Za sudjelovanje u natječaju Film za 5! junior potrebno je snimiti film u tehnici i žanru po vlastitom izboru, za Sliku za 5! naslikati, nacrtati, izrezbariti, fotografirati ili modelirati rad po izboru. Natječaj Tekst za 5! donosi dvije ravnopravne nagrade jer se literarni rad može napisati na hrvatskom i na engleskom jeziku. Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske slanjem  radova do 31. svibnja 2018.  godine.

Detaljnije informacije o natječaju dostupne su na stranicama Privatne umjetničke gimnazije (www.pug.hr/gimnazija/natjecaji-pug-a/).


Privatnu umjetničku gimnaziju
(PUG) s pravom javnosti osnovala je 2002. godine dr. sc. Rasima Kajić s misijom odgoja i obrazovanja uljuđenih mladih ljudi. Posebnost Privatne umjetničke gimnazije je u tome što je riječ o jedinoj gimnaziji u Hrvatskoj koja radi po modelu umjetničke gimnazije, kao specijalizirane gimnazije, utemeljenom na rezultatima suvremene metodičke znanosti i napredne nastavne prakse. Uz program opće gimnazije PUG nudi pojačan umjetnički program te rad u kreativnim radionicama, koje se odvijaju najmanje dva sata tjedno. U sklopu pojačanoga umjetničkog programa odvija se nastava iz likovne, glazbene, filmske i scenske umjetnosti te medijske kulture. Osim nastave u učionicama, škola organizira brojne posjete kulturno-znanstvenim institucijama kao i posebne manifestacije poput Dana engleske kulture i Dana talijanske kulture. Kako bi učenike izbliza upoznali sa suvremenom hrvatskom kinematografijom, 2012. pokrenut je projekt „Film za 5“ u okviru kojeg učenici gledaju i ocjenjuju domaće filmove, a nakon toga im se osobno predstavljaju i redatelji odgledanih filmova. PUG uključuje učenike u brojne međunarodne projekte, kao što su Erasmus +, Etwinning, Comenius WHAT i MUN (Model United Nations). Od 2017. godine PUG organizira i festival engleskog jezika English All Around na kojem je ove godine sudjelovalo gotovo 500 učenika i mentora iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske pokazujući svoje vještine u govorenju, pisanju, izlaganju glazbi i filmu na engleskom jeziku. Film za 5! junior nastao je kao nastavak projekta Film za 5!, u sklopu kojeg učenici PUG-a gledaju sve domaće filmove prikazane u školskoj godini, ocjenjuju ih i redateljima na kraju dodjeljuju nagradu za najbolji domaći dugometražni film (u dosadašnjih pet godina projekta nagrađeni su „Svećenikova djeca“, „Kauboji“, „Takva su pravila“, „Život je truba“ i „ZG80“). Početkom lipnja, na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrade Film za 5! „odraslim“ redateljima, bit će proglašeni i dobitnici nagrada u sva tri osmoškolska natječaja te dobitnici stipendija.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.