Kolumne

srijeda, 23. svibnja 2018.

Izložba 'Skriveni svijet starih knjiga' sa skupom i radionicama


vrijeme: 28.05.2018. - 30.05.2018.
mjesto: Zagreb, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu želi skrenuti pozornost na knjižnu baštinu, kao i ulogu u njezinu očuvanju, organizacijom interaktivne izložbe s popratnim radionicama pod nazivom 'Skriveni svijet starih knjiga' od 28. do 30. svibnja 2018. godine. 

Na izložbi će posjetitelji moći dotaknuti knjige, uzeti ih u ruke, pomirisati, podrobnije proučavati te pokušati odgonetnuti što o sebi govore knjige u društvu konzervatora restauratora i knjižničara Odjela Zaštita i pohrana.
Izložba će biti otvorena od 28. do 30. svibnja 2018. godine od 9.30 do 15.30.

Tijekom izložbe 29. svibnja 2018. godine održat će se i znanstveno-stručni skup pod istim nazivom. Teme su znanstveno-stručnoga skupa: primjena znanstvenih metoda u istraživanju materijala, načina izradbe i opremanja knjige, uvezi, knjižna ilustracija, određivanje vremena nastanka knjige, procjena rizika i praćenje stanja knjige, istraživanje oštećenja knjige, metode zaštite i dr.

Tijekom odvijanja izložbe u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održavat će se radionice Vodeni znakovi ili filigrani na papiru i Tehnike otiskivanja ilustracija. Polaznike spomenutih radionica, a to mogu biti školska djeca, studenti i svi zainteresirani prijatelji knjige, konzervatori restauratori sa suradnicom Dorelom Dujmušić s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upoznat će sa sastavom i stanjem očuvanosti / zaštite knjiga na konkretnim primjerima, kao i s grafičkom reprodukcijom starih knjiga (vodeni znakovi i ilustracija). Izložba se organizira uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Registracija sudionika skupa moguća na http://sssk.nsk.hr/registracija/, a traje do 28. svibnja 2018.

Prijave za radionice traju do 25. svibnja 2018., na e-mail adrese sleskarac@nsk.hr i djsinger@nsk.hr.






Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.