Kolumne

srijeda, 23. svibnja 2018.

Nagrada Anto Gardaš Meliti Rundek za 'Letače srebrnih krila'


vrijeme: 22.05.2018.
Zagrebačkoj spisateljici Meliti Rundek dodijeljena je u utorak u Osijeku za roman 'Letači srebrnih krila' književna Nagrada Anto Gardaš za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež.

"Moja knjiga promiče književnost, čitanje i dobrotu, i drago mi je da je to prepoznato u obliku ove nagrade. Riječ je o romanu koji govori o obitelji knjiških moljaca koja ima problema, i knjiga o tome govori na zabavan i dramatičan način", rekla je dobitnica nagrade Melita Rundek.

Predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić rekao je kako to društvo nagradu smatra vrlo važnom zbog više razloga.

"Jedan razlog je sjećanje na velikog književnika Antu Gardaša, koji već dulje vrijeme nije s nama. Kroz ovu nagradu oživljavamo sjećanje na njega i njegove knjige. Osim toga, pokušavamo grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju pozicionirati kao književno središte dodjeljujući nacionalnu književnu nagradu na koju se svake godine jave renomirani pisci jer nagrada uživa velik ugled", istaknuo je Ćurić.

"Našoj obitelji je ovaj događaj, koji se događa već 12 godina, od velike važnosti. Uspomene su duboke, svake godine se obnove jer se nagrada dodjeljuje u vrijeme tatinog rođendana. Čestitamo dobitnici", rekao je sin Ante Gardaša Miro.
Član prosudbenog povjerenstva, književnik Stjepan Tomaš podsjetio je da su na natječaj bile prijavljene 32 knjige.

"U uži izbor ušlo je šest naslova - 'Gvalup i druge priče' Tamare Bakran, 'Sve o Evi' Nene Lončar, 'Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom' Julijane Matanović, 'Kako je Flegmarin postao kapetan' Magdalene Mrčela, 'Dom iza žice' Jasminke Tihi-Stepanić i 'Letači srebrnih krila' Melite Mrčela", podsjetio je Tomaš.

Nagradu je spisateljici uručila voditeljica Odsjeka za kulturu u osječkoj gradskoj upravi Danijela Klobučar. Dodjelu nagrade organizirali su Društvo hrvatskih književnika Zagreb i slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak tog društva, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.