Kolumne

petak, 20. travnja 2018.

Dani hrvatske knjige: Dodijeljene nagrade 'Judita' i 'Slavić'


vrijeme: 19.04.2018.

Nagrade Dana hrvatske knjige "Judita" i "Slavić" Društva hrvatskih književnika (DHK) dodijeljene su u četvrtak navečer u Splitu znanstveniku, književniku i svećeniku Dragi Šimundži i filologu Luki Vukušiću. 

Nagrada "Davidias," koja se također tradicionalno dodjeljuje u sklopu Dana hrvatske knjige, ove godine nije dodijeljena jer, kako je obrazloženo, nijedna knjiga prijavljena na natječaj ne udovoljava kriteriju izvrsnosti koji ta nagrada podrazumijeva.

Nagrada "Judita" pripala je Dragi Šimundži za knjigu "Marko Marulić pjesnik i didaktičar" koju je povjerenstvo za njezinu dodjelu proglasilo najboljim djelom u 2017. godini koje se bavi hrvatskom književnom baštinom.  Nagrada "Slavić," koja se dodjeljuje za najbolji autorski prvijenac u 2017. godini, pripala je Luki Vukšiću za knjigu kratkih priča "Vatra u snijegu".
Nagrade je dobitnicima u splitskoj palači Milesi uručio književni kritičar Đuro Vidmarović, a Šimundža i Vukušić su istaknuli da su im te nagrade poticajne za daljnji angažman.

Šimundža je rekao kako je Marulić i hrvatski i europski književnik koji je u 16. i 17. stoljeću bio jedan od najčitanijih europskih književnika, a njegova su djela, kako je rekao, "izlazila u 50 ili čak 60 naklada na različitim jezicima".
"Mi smo u Europi Hrvati, imamo europsku kulturu, ali u toj specifikaciji imamo i svoju kulturu i književnost, što potvrđuje i Marulićevo djelo", rekao je Šimundža.
Hrvati imaju različite teškoće, ali, istaknuo je Šimundža, "što se tiče naše osobnosti kao nacije, Marulić je stup i vertikala naše svijesti i savjesti".
"Marulić je velik kao literat i književnik, ali on je jednako tako velik i kao čovjek koji misli svojom glavom i etiku i moral stavlja u prvi plan", ocijenio je i dodao da su za Marulića moral i etika "univerzalna vrijednost koja se u svojim temeljima ne može mijenjati".
"Čovjek je razumno, etičko i moralno biće i mislim kako su to vrednote za sva vremena", poručio je Šimundža.
Također je istaknuo da su Društvo hrvatskih književnika, Matica hrvatska i HAZU ustanove koje "učvršćuju naš identitet".

Vukušić je rekao kako ga je iznenadila nagrada "Slavić" koju je dobio od Društva hrvatskih književnika.
"Moje iznenađenje je potpuno, ali puno mi znači i drago mi je da u našoj kulturi postoje ljudi koji prate ono što pišem", rekao je Vukušić.
Kako se navodi u obrazloženju nagrade "Judita", do Šimundžinne knjige didaktička i moralistička dimenzija Marulićeva djela "nije dobila ovakvu primjerenu i cjelovitu znanstvenu interpretaciju".
"Završni dio knjige progovara o biblijskim polazištima i teološkim postavkama Marulićeve didaktike, pri čemu se naglašava da je stvaralački dijalog Marulića pjesnika i Marulića didaktičara obogatio hrvatsku kulturu i književnost djelima iznimne vrijednosti te je učinio sastavnim dijelom europskoga kulturološkoga i civilizacijskog zajedništva", navodi se u obrazloženju.

Ta Šimundžina knjiga/monografija, kako se naglašava, vrijedan je i prepoznatljiv doprinos u razumijevanju složene tematike Marulićeve književne pojave. "U njoj je sabrano autorovo višedesetljetno akribično bavljenje problematikom Marulićeva književnog doprinosa u aspektu njegove etičke i estetičke dimenzije, čime je bitno proširen Marulićev recepcijski horizont i značenje te znakovito p/osviještena kako njegova, tako i pripadnost hrvatskoga nacionalnog bića europskome kulturnom prostoru", stoji u obrazloženju. Dodaje se kako monografija "Marko Marulić pjesnik i didaktičar" i kao cjelina i u svojim dijelovima bitno proširuje i obogaćuje dosadašnje spoznaje o "ocu hrvatske književnosti".

Za nagrađenu knjigu "Vatra u snijegu" istaknuto je da autor Luka Vukušić oblikuje kratke priče, poznate u engleskom terminu kao "short story" ili u njemačkom kao "Kurzgeschichte".
"Međutim, u pojedinim dijelovima proze su ispunjene profinjenim lirizmom, tako da gotovo podsjećaju na oblik pjesme u prozi", navodi se u obrazloženju.
Također se ističe kako autorova budna i senzibilna komunikacija s prirodom, s prolaznicima i okolinom pruža dojmljive iskustvene doživljaje koji i čitateljsku percepciju nadahnjuju na dublje, potpunije, pa i plemenitije koračanje i pronicanje životnih vrijednosti i promašaja.

Odlukom Sabora od 1996. godine 22. travnja obilježava se kao Dan hrvatske knjige u spomen na oca hrvatske književnosti Marka Marulića, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao svoje poznato djelo "Judita". Društvo hrvatskih književnika, koje je osnovano istog dana 1900., utemeljilo je 1997. godišnje nagrade Dana hrvatske knjige pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.