Kolumne

srijeda, 7. ožujka 2018.

VIROVITIČKE UMJETNIČKE VEČERI Trijumfalne katarze Žarka Jovanovskoga i urnebesni nastup Zlatka Erjavca


foto Bernarda Kermend
Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

Svojim britkom stihom i temperamentnim nastupom Žarko Jovanovski demonstrirao je u subotu u Cugu kako poezija može stvoriti atmosferu rock koncerta. Već nekoliko početnih stihova gosta iz Zagreba bilo je dovoljno da se izoštri pažnja publike na Virovitičkoj umjetničkoj večeri i da se povišeni tonus održi sve do katarzične poante koja izaziva gromoglasan pljesak. Svojim stihovima Žarko Jovanovski prodire u sve sfere svakodnevnice – bavi se partnerskim odnosima, komunikacijom u obitelji i socijalnom kritikom. Oštrom ironijom ili pak čvrstim stavom pokazuje dubinsko razumijevanje svakog od emotivnog naboja koji ga je inspirirao, uvijek svjestan šireg konteksta. Trijumfalnim shvaćanjem i formuliranjem problema izdiže se iznad njega, što prati emotivno olakšanje koje publika nagrađuje zdušnim odobravanjem.

U pjesmama iz najnovije zbirke „Od poraza do poraza“ Jovanovski rastvara značenje uobičajenih fraza, da bi u novim sintagmama riječima dao iznenađujući, svjež i često duhovit novi smisao.

Na večerima u Cugu svoje priče počeo je predstavljati Zlatko Erjavec Ero na opće odobravanje publike. Zlatko Erjavec, naime, piše kratke humoreske čije je ishodište u svakodnevnim situacijama na temelju kojih promišljenom gradacijom postiže urnebesnu komiku - kao u priči „Pjesmom do bogatstva“ u kojoj poduzetnik kreće u pjesničku produkciju. Stoga je novog virovitičkog humorističara publika u čitanju prekidala pljeskom i glasnim smijehom. Erjavčeve priče dobrodošla su doza ljekovite duhovitosti, koju bi trebalo uzimati što češće.

Na jedanaestoj Virovitičkoj umjetničkoj večeri u Cugu svoje je pjesme predstavila Bernarda Kermend, koju sve češće pozivaju i pjesnička okupljanja u većim centrima. Pljesak za svojih pet minuta u Cugu zaslužio je i ovaj put Miki Montenegro, Dubravko Martić pročitao je Jesenjinovu pjesmu „Tko sam, što sam“, dok smo pjesme Roberta Roklicera ovom prilikom čuli u izvedbi Igora Goluba.

Virovitičke umjetničke večeri u režiji pjesnika, glumca i dramaturga Roberta Roklicera i organizaciji udruge FRiKK postavile su visoke kriterije, tako da publika svih dobi koja se okuplja u Cugu s pravom traži puno, a još više dobiva i s nestrpljenjem očekuje sljedeću subotu i nova umjetnička iznenađenja.

Izvor:http://www.virovitica.net

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.