Kolumne

srijeda, 21. ožujka 2018.

Predstavljena knjiga Aleksandre Ščukanec 'Priče iz zaboravljenoga kraja'


vrijeme: 20.03.2018.

Knjiga Aleksandre Ščukanec "Priče iz zaboravljenoga kraja - Jezične biografije transmigranata iz Žumberka" predstavljena je u utorak u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu. 

Recenzent knjige Velimir Piškorec rekao je da je knjiga nastala na temelju terenskoga istraživanja provedenog među žumberačkim iseljenicima i povratnicima. Ocijenio je kako razmišljanja i stavovi žumberačkih transmigranata upućuju na probleme koje nalazimo i na drugim prostorima aktualnog iseljavanja iz Hrvatske te dodao kako njihove priče u brojnim aspektima otkrivaju i posebnosti žumberačkoga kraja.

Podsjetio je kako autorica jezične biografije transmigranata iz Žumberka donosi iz narativnih intervjua provedenih u sklopu istraživanja s gastarbajterima iz Žumberka i njihovim obiteljima.

Ocijenio je kako je sustavnom raščlambom društvenog konteksta i činjeničnim opisima s relevantnim povijesnim, zemljopisnim i demografskim pokazateljima napravila djelo važno za razumijevanje Žumberčana i žumberačkoga područja.

Profesorica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Anita Skelin Horvat napomenula je kako autorica u svojoj knjizi piše o povijesti i zemljopisnom smještaju Žumberka te iseljavanju koje je počelo već u prvom desetljeću 20. stoljeća kad stanovništvo odlazi u prekomorske zemlje - SAD i Kanadu.

Drugi snažniji iseljenički val 20-ih godina prošloga stoljeća odselio se u razne zapadnoeuropske zemlje od Atlantika do Balitika, napomenula je podsjetivši kako je danas najviše Žumberčana u zemljama njemačkoga govornog područja.

Knjiga "Priče iz zaboravljenoga kraja - Jezične biografije transmigranata iz Žumberka" (199 str.) podijeljena je na pet cjelina - opći podatci o Žumberku, temeljni pojmovi, teorijski okvir i metodologija, opis istraživanja, analiza korpusa te legenda i nada u bolju budućnost na primjeru priče o Krabatu. Na kraju knjige objavljena je literatura.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Srednja Europa.

Aleksandra Šćukanec docentica je na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se sociolingvističkim istraživanjima.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.