Kolumne

četvrtak, 1. ožujka 2018.

Petnaest pisaca iz Hrvatske i susjednih zemalja pisat će o kvarnerskim mjestima


vrijeme: 01.03.2018.

Književnici iz Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovat će u rezidencijalnom programu tijekom tri do četiri tjedna u 15 kvarnerskih mjesta obuhvaćenih programskim pravcem Lungomare projekta EPK 2020 te će napisati 15 priča inspiriranih tim mjestima, najavljeno je iz tvrtke Rijeka 2020.

Rezidencijalni program odvijat će se od ožujka do svibnja, a književnici će boraviti u Mošćeničkoj Dragi, Lovranu, Voloskom, Kostreni, Bakru, Crikvenici, Zebru, Baškoj, Loparu, Belom, Cresu, Malom Lošinju, Susku i na dva lokaliteta u Rijeci. Ta primorska mjesta čine programski pravac Lungomare, koji ih spaja u jedinstvenu kulturno-turističku rutu. Konačni rezultat Lungomara bit će ostvarenje 15 suvremenih umjetničkih djela, site-specific intervencija u javnom prostoru, 2020. godine, a na njihovo nastajanje će utjecati i ove kratke priče.
Nagrađivani pisac iz BiH Faruk Šehić inspirirat će se riječkom ribarnicom i životom riječke tržnice, hrvatska spisateljica, novinarka i aktivistica Nora Verde boravit će u Bakru, riječki pisac Enver Krivac pisat će o lokalitetu Zebar, Damir Karakaš će boraviti u Cresu, a Riječanka Tea Tulić u Malom Lošinju.
Edo Popović pisat će priču inspiriranu Baškom, spisateljica i kolumnistica Asja Bakić rezidencjiu će provesti u Loparu, Robert Perišić u Crikvenici a književnica iz BiH Lejla Kalamujić u Kostreni.
O Belom će pisati Olja Savičević Ivanišević, o Mošćeničkoj Dragi Milena Benini, Vladimir Arsenijević pisat će o riječkim plažama, a Bekim Sejranović o Susku. Daša Drndić će se za svoju priču nadahnuti Lovranom, a Josip Novaković Voloskim.
Pisci će u tim mjestima sudjelovati i na književnim večerima koje će moderirati riječka književnica Željka Horvat Čeč. Neke od priča nastalih u ovom programu će se predstaviti u svibnju tijekom festivala autora i sajma knjiga Vrisak u Rijeci, a sve priče će se objaviti u EPK ediciji u rujnu 2018. 

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.