Kolumne

petak, 30. ožujka 2018.

15 polufinalista u utrci za VBZ-ovu književnu nagradu


vrijeme: 29.03.2018.

Nakladnička kuća VBZ objavila je u četvrtak odluku o naslovima uvrštenim u utrku za 14. godišnju regionalnu nagradu za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman, a ove godine među 112 je pristiglih rukopisa zbog visoke kvalitete prijavljenih tekstova u širi izbor za tu 100 tisuća kuna vrijednu nagradu ušlo čak 15 žanrovski raznolikih i vješto pisanih predložaka. 

"Rukopisi su pristigli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a zbog zadovoljavajuće razine njihove kvalitete ocijenjeno je kako više njih zavređuje pozornost, pa je ove godine odlučeno da u polufinale ulazi čak njih 15", rekao je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Vinyl baru glavni urednik VBZ-a i član prosudbenog povjerenstva Drago Glamuzina.

Iako rukopisa uvijek pristigne velik broj, među njima je uvijek i puno onih koji su nekako "ispod razine književne pismenosti", dodao je, pa činjenica da je ove godine razina kvalitete viša doista pokazuje općenito podizanje ljestvice kad je riječ o toj nagradi.

Nakon što je zbog isteka trogodišnjeg ugovora s prethodnim partnerom Agrokorom došlo do kašnjenja u procesu raspisivanja natječaja i žiriranja, ove godine su glavni partneri nagrade tvrtke Dalmacijavino i Pipi, sponzori su Tisak Medija i Znanje, a realizaciju nagrade dijelom je potpomoglo i Ministarstvo kulture.

Kao još jednu promjenu Glamuzina je najavio dodjelu nagrade umjesto u Zagrebu, kao do sad, u Rijeci, u sklopu festivala vRisak 16. svibnja.

Žiri je ostao isti kao i proteklih godina a čine ga, uz Glamuzinu, književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, te pjesnik, prozaist i esejist Milo Stojić.

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a u širi su izbor odabrani "Dvije noći u Barceloni", "Sonata", "Tko ako ne ja", "Zaljubljenost", "Sitni pomaci", "Samuel Gide", "Alen S gojzerice", "Srednji rod", "Paintball", "Ljekoviti rječnik", "Hoćemo li sutra u kino", "Ne vidim te, Velverine", "Gospodar lutaka", "Sfinga" i "Nora".

Među pristiglim su tekstovima zastupljeni svi žanrovi, što dokazuje da se danas u Hrvatskoj piše dosta raznolika proza, ocijenila je Pogačnik.

"Možda prevladava neki tip intimističke proze, ali ima tu svega, od SF-a, preko nekih derivata stvarnosne proze, proze u kojoj se još uvijek iščitava ratna tematika, autobiografske proze; sve je to zastupljeno i to samo pokazuje da su u Hrvatskoj još uvijek jednako živi svi žanrovi, pristupi i modeli", rekla je.

Da ove godine dosta rukopisa zaslužuje čitanje i objavljivanje složio se i Strahimir Primorac, ocijenivši pristigle rukopise općenito solidnima i u prosjeku kvalitetnijima u usporedbi s nekoliko ranijih godina.

"Bilo je među njima nekih izvanredno dobro napisanih, s vrlo zanimljivim temama, kritički obrađenim, pa i političkih trilera, kao i dosta tekstova ispovjednog karaktera, kojima zapravo nedostaje samo jedna dublja razrada", rekao je.

Predsjednik žirija Ferić izrazio je posebno zadovoljstvo što su prispjeli rukopisi pokazali određeni odmak od ratne tematike i zrelost promišljanja u pristupu.

"Drago mi je što nas više ne bombardiraju ratna proza, proza o anđelima i razne pomodnosti, koje ove godine ne nalazim. Ta raznolikost s jedne strane i vještina s druge karakteriziraju ovu godinu", ocijenio je.

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Prošle godine nagradu su podijelili književni doajen Ivica Ivanišević i literarna debitantica Lada Vukić, Ivanišević za roman "Knjiga žalbe", a Vukić za knjigu "Specijalna potreba".

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.