Kolumne

petak, 2. veljače 2018.

Debela slavi 10. rođendan!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw6ZuRziZRjmrt566TOnR1rKscgRZ0PgCtzP_Ij3GMM2ACd15NxvbRLmvXSXUFsZ43zvGToBF549-3d7Dv1mHcm7t6Q59xvfR-kBXwUu94ExSDpl28yyIKye-UYR4RvuIx9mUIVX4cv8A/s320/Program+Mala+scena+copy.pngU današnje se vrijeme, u doba kada vladaju tehnologija, ekrani i internet, rijetko koje kazalište može dičiti dugovječnim životom predstave. Naša legendarna Debela ne samo da je izvedena preko 400 puta, već igra cijelo jedno desetljeće! Osim što bez dlake na jeziku progovara o problemima tinejdžera o kojima se često šuti, oduševljava djecu i mlade svojim britkim i inteligentnim smislom za humor. Njezinim izvedbama ne nazire se kraj - samo je u posljednjih godinu dana igrala 26 puta, uključujući gostovanja diljem Hrvatske, kao i na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj.

Razloga za slavlje itekako ima, stoga Vas pozivamo na rođendansku izvedbu koja će se održati u subotu (10. veljače) s početkom u 17 sati, u Maloj sceni! Nakon predstave družit ćemo se uz tortu i autorski tim, a sigurni smo da ni dobre atmosfere neće nedostajati!

Da Debela ne zastarijeva, već živi s novim generacijama, dokazuje i činjenica kako je istoimeni roman Silvije Šesto uvršten na top listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Krase ga i brojna vrijedna priznanja kao i nagrada Ivana Brlić Mažuranić, a nalazi se i na Časnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta.

Naslov je na popisu lektire za osmi razred, a predstava zaslužuje biti i na popisu obaveznih izlazaka na kojima ćete uživati u kazalištu.

Kad smo prije deset godina pripremale predstavu o pametnoj djevojčici Ladi, nas tri „mame“ Silvija Šesto, Vitomira Lončar i ja nismo ni u snu mogle pretpostaviti da će ona do svoje desete godine dospjeti tako daleko i da će stvarati nove i nove prijatelje u publici svih uzrasta. Htjele smo, zajedno s ostalom „rodbinom“, a očito i uspjele, da ona sa svojom ekipom kroz glazbeni žanr te izuzetno duhovit, ali i ironičan tekst ukaže na sve ozbiljnije probleme iz života tinejdžera. Naša draga Debela je tako i pomogla mnogima da preko njezine priče shvate koliko je važno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa. A usto i koliko problemi u prehrani mogu biti pogubni po život i utjecati na cijelu obitelj. Drago mi je da je brojna publika koja ju je vidjela i čula, a ponajviše ona tinejdžerska, u njoj prepoznala mnoge svoje probleme te da ih predstava zabavlja, ali i potiče na razmišljanje. Ponosne smo na našu Ladu i na to kako se dobro nosi s „teškim“ nadimkom koji joj tako dobro stoji. Neka joj je sretan rođendan, vidimo se i na dvadesetom!, zaključila je redateljica Snježana Banović kojoj je ovo bila prva u nizu uspješnih suradnji s Malom scenom.

Prilikom održavanja praizvedbe (veljača 2008.), nismo mogli ni zamisliti kako će upravo Debela obilježiti cijelo desetljeće naše Scene za mladu publiku. Iako se u posljednjih 10 godina izmijenilo 15 glumaca koji su ostavili trag u predstavi, od prvog dana pa do danas Zlatka i dalje utjelovljuje - Luka Juričić!

Sjajan autorski tim još čine i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić, koreografkinja Zagorka Živković, pomoćnik producentice Marko Sušac, fotografkinja Irena Sinković, producentica Vitomira Lončar, dok su prvu glumačku postavu činili - Ana Begić (nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu) Iva Mihalić, Igor Kovač i Luka Juričić. S godinama su nam se pridružili još i Lana Gojak, Lukrecija Tudor (tri Lade!), Maja Katić, Anja Matković, Filip Lozić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski, Ivan Grčić, Paško Vukasović, Kruno Bakota i Davor Kovač. Ovom prilikom zahvaljujemo svim glumcima koji su učinili našu Debelu tako popularnom predstavom!

U životu autora ponekad trenutak traje vječnost, godinu, godine, a ponekad se onaj pravi trenutak nikad i ne dogodi. „Debela“ traje deset godina koje su prošle poput trenutka, onog koji me nije izbjegao, koji na moju sreću, i nadam se sreću svih malih (od kojih su sad neki već i veliki) traje i dalje. Jedna riječ, a ta glasi: sjajno!, s veseljem nam je rekla autorica istoimenog romana Silvija Šesto koja će, uz Snježanu Banović, također prisustvovati na svečanoj izvedbi.

Ne propustite slavljeničku izvedbu uz Lanu Gojak, Anju Matković, Luku Juričića i Petra Atanasoskog te svoja mjesta rezervirajte na vrijeme online ili telefonski na (01)4683352!

Ulaznice se mogu rezervirati putem internetskih stranica Male scene, a kupiti se mogu na
blagajni kazališta ili putem internetskog bankarstva.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.