Kolumne

utorak, 9. siječnja 2018.

Natalija Bajer i tri pjesnikinje na trećoj FRIKK-ovoj večeri


Piše: Sandra Pocrnić Mlakar
V
iše od pedeset ljubitelja poezije iz Virovitice, Slatine i Kutine privukla je u kafić CUG najava nastupa pjesnikinje Natalije Bajer na FRIKK-ovim Virovitičkim umjetničkim večerima. Natalija Bajer predstavila se izborom pjesama pod zajedničkim naslovom „Ljubav u raskoraku“, a pratile su je tri pjesnikinje čiji se samostalni nastupi također očekuju sa zanimanjem – Bernarda Kermend i Marina Mađarević iz Virovitice te Svjetlana Carić iz Slatine.

Pjesme koje je Natalija Bajer predstavila publici na trećoj FRIKK-ovoj Virovitičkoj umjetničkoj večeri u kafiću CUG izbor su iz njezine zbirke poezije „U raskoraku“ koja u veljači izlazi u izdanju uglednog Hrvatskog sabora kulture s predgovorom velike pjesnikinje Božice Jelušić. Teme poezije Natalije Bajer su sklad i nesklad partnerstva, uspostavljanje komunikacije te blagotvoran utjecaj prirode na suvremenog čovjeka. Pjesme su pisane discipliniranom simetričnim stihom, često duhovito poantirane.

Natalija Bajer za nastup u Virovitici izabrala je pjesme pisane jezičnim standardom, iako je dosad brojna priznanja osvojila i svojim pjesmama na kajkavskom. Kao rođena Velikogoričanka, koja je u Lukač doselila nakon udaje, Natalija Bajer, naime, pjesme piše na turopoljskom kajkavskom i rado je viđena na pjesničkim natječajima u Mariji Bistrici, Bedekovčini, Krapini, Ludbregu i Svetom Ivan Zelini.

Za zagrijavanje i glazbeni intermezzo pobrinuo se mladi glazbeni tandem koji čine Ana Oršulić, vokal, i Krešimir Tomac na gitari sa svojim vintage rock repertoarom. U mozaičnom dijelu programa Bernarda Kermend čitala je svoju intrigantnu poeziju koja se bavi odnosima, vezama i prolaznošću. Svjetlana Carić iz Slatine izabrala je pjesme iz svoje zbirke „Srce u tinti“, koju joj je pomogla predstaviti Melita Schmitz, dok je Marina Mađarević ponovno iznenadila jednom od svojih još neobjavljenih pjesama. Evergreeni koje je ovom prilikom izabrao i impresivno interpretirao Robert Roklicer, voditelj Virovitičkih umjetničkih večeri, bili su dirljive poeme „Utjeha kose“ Antuna Gustava Matoša i „Čekaj me, i ja ću sigurno doći“ Konstantina Simonova te buntovna pjesma Borisa Marune „Hrvati mi idu na jetra“.

Sljedeći susret na Virovitičkim umjetničkim večerima u kafiću CUG zakazan je za subotu, 13. siječnja u 20 sati, kada Virovitičanima u goste iz Splita stiže pjesnikinja Natali Šarić.

Izvor: http://www.virovitica.net

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.