Kolumne

petak, 1. prosinca 2017.

U Rovinju obilježena 175. godišnjica osnutka i djelovanja Matice hrvatske


vrijeme: 30.11.2017.
mjesto: Rovinj
url: http://www.matica.hr

Prigodnom svečanom akademijom u Multimedijalnom centru u Rovinju u četvrtak navečer obilježena je 175. obljetnica utemeljenja i djelovanja Matice hrvatske na kojoj je istaknuto kako je, počevši od potrebe za tiskanjem knjiga na hrvatskom jeziku do promicanje kulture kao potrebe društva, Matica hrvatska bila i ostala jedna od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova.

Govoreći o 175 godina djelovanja Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović rekao je da je osnovni cilj Matice očuvanje hrvatskog identiteta raznim oblicima djelovanja u kulturi poput književnog stvaralaštva, glazbe, likovne i filmske kulture.

"Natječaji iz književnog stvaralaštva, likovne radionice, izdavaštvo, tribine i predavanja su načini kojima Matica hrvatske potiče građane, prije svega mlade, na bavljenje kulturom", istaknuo je Damjanović.

Bivši predsjednik Matice hrvatske, akademik Josip Bratulić, porijeklom iz Istre, govorio je o Matici hrvatskoj i Istri naglasivši kako ogranci Matice hrvatske u Istri, osim u Rovinju, djeluju i u Puli, Pazinu, Umagu, Labinu, Bujama, Fažani i Lanišću.

"U Rovinju je još davne 1912. godine osnovano povjerenstvo Matice hrvatske koje je okupljalo 12 članova. Predsjednik je bio Bogdan Mogorović, pristav na kotarskom sudu u Rovinju. Ogranak Matice je javno djelovao i od 1969. do 1972. godine dok je 1992. obnovljen ogranak Matice hrvatske u Rovinju koji danas ima više od pedeset članova", podsjetio je akademik Bratulić.

Kako se čulo na svečanoj akademiji u Rovinju, upravo je nedavno tiskana slikovnica za djecu koja se sastoji od radova djece iz osnovnih škola Rovinja, a nastala su na likovnoj radionici u organizaciji Matice hrvatske Rovinj.

"Kao nastavljači i baštinici najstarije hrvatske kulturne institucije, Matica hrvatska Rovinj dio je kulturnog života grada te zajedno s ostalim udrugama i ustanovama nastoji da, osim značajne turističke destinacije, postane i kulturno središte na dobrobit svih sugrađana", poručio je predsjednik Matice hrvatske Rovinj Goran Zgrabljić.

Inače, Matica hrvatska utemeljena je 1842.  sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja - predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe.

Na svečanosti u Rovinju nastupili su pjevački zbor Muzičke akademije iz Pule te pulski kantautor Bruno Krajcar. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.