Kolumne

ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Preminula je ugledna pravnica i spisateljica Matilda Mance


Nakon duge i teške bolesti, danas je u 72. godini života preminula Matilda Mance, ugledna varaždinska pravnica, humanitarka i književnica. Matilda Mance rođena je 27. rujna 1945. godine u Varaždinu, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Školovanje je nastavila u Zagrebu, na Pravnom fakultetu. Po završteku fakulteta 1970. radila je u odvjetništvima u Varaždinu. Deset godina kao općinska državna odvjetnica, a ostatak radnog vijeka kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Za svoj rad u državnom odvjetništvu odlikovana je Ordenom Reda hrvatskog pletera.

Svoju karijeru spisateljice započela je 2005. godine. Roman 'Smrtonosna zamka' objavljen joj je 2006. godine, a nakon toga slijede romani 'Nijemi svjedok' (2008.), 'Djevojka s brucošijade' (2010.) i 'Ubojstvo na Sjajnom balu' (2013.) te roman za mlade 'Zovu me Zeus' (2015.) Također je pisala kratke priče, pripovjetke, eseje, feljtone i haiku poeziju, za koju je i primila nagradu Bacho Memorial Muzeuma u Japanu. Prije no što se posvetila književnosti, pisala je stručne članke.

Prije manje od tjedan dana u Varaždinu je predstavljena njezina zbirka priča za djecu 'Grgurove priče'. Bila je članica Društva hrvatskih književnika.

Matilda Mance nakon umirovljenja 2013. godine svoje je vrijeme i energiju posvetila brojnim humanitarnim djelatnostima. Bila je dragovoljna mnogostruka davateljica krvi, novčano je podupirala brigu za napuštene životinje, a bila je i članica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta Varaždinske Županije.

Matilda Mance bila je majka dvijema kćerima, Željki i Martini, dok je njezinu suprug Želimir umro 2012. godine.

Izvor: Varaždinski.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.