Kolumne

nedjelja, 24. prosinca 2017.

Pramcem u sumrak XXXIII.


VRATI SE DOMA, SKUHAT' ĆU I TU PAŠTAŠUTU (MAKAR NA HITNOJ ZAVRŠILI)

Piše: Jelena Miški

Sjećam se bio je proljetni dan u Zagrebu, sjedili smo u Martićevoj i pretresali vlastite živote, sasvim prosječno i neobavezno, od kućnih ljubimaca, djece, preko puknutih roditelja do tvojih obaveznih žicanja lektire za malu, mojih vrbovanja da konačno postaneš član knjižnice - ništa ne boli, kada sam ispalila da se vraćam kući. Bilo je to prvi puta da sam nekome izgovorila naglas. Ispalo je u najmanju ruku kao da ti govorim u najvećem povjerenju da bolujem od neizlječive bolesti ili planiram nepovratnu misiju na drugi planet, meni, ja sam emotivac kojem su ta tvoj ful kul stanja totalno za promatranje. Jer to je bila tvoja reakcija. Poker face.

Dajem sve štikle na panj da je tada u tvojoj glavi bilo: "Ma, nema teorije..."

I od te Martićeve, svašta smo prošli. Da l' dolazimo ili odlazimo, prolazimo, u zid jurimo, kočimo, slažemo kockice, iz dana u dan pusti izračuni kao sudoku napredna verzija života u kojoj taman skontaš četvrto polje, a krajičkom primjećuješ  da te j.... gornji kut lijevo. Izudaralo nas, ne štedi niti malo, pa dokle...

Često sam u prilici slušati da nije ok brijati negativu. Je. Dunav je plav. I ja sam vječiti optimist. Bogu hvala na tom uštimavanju moje nutrine. Nisu to ružičaste naočale. Ja doista idem u svako jutro zakinuta od neiskrenosti.  Imam li tako pa bolji vremenski prolaz? Trčim li pa treba da se broji? U kojem je smjeru ta trka, jer malo-malo netko projuri mimo mene u suprotnom smjeru.

Ma bezveze.

Kažem ti - postoji plan. Imam bolje pecaljke od tebe. Ok. Tvoj čamac je bolji. Snaći ćemo se.

Nego nije u redu to što mi se opireš toliko.

Ako sam te uspjela nagovoriti da se učlaniš u knjižnicu, istina... lakše je da ti ja donesem knjige,
 vidimo se i popijemo kavu, "meni je više usput", "tamo sam svaki dan".

Lakše je.

Kada smo pristali i postali - lakše je? Nismo od te vrste.

Hajd' da te nagovorim i na ovo.

Vrati se doma.

Sve ostalo je sranje.

P.s. Što se tiče moje kuhinje, znam neke ljude na hitnoj - nije bed

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.