ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Dodijeljene nagrade 'Libar za vajk' i 'Dr. Ivo Borovečki' na 23. Sa(n)jam knjige u Istri


vrijeme: 10.12.2017.
mjesto: Pula

Prva knjiga po izboru sajamske publike ovogodišnjeg 23. Sa(n)jam knjige u Istri je knjiga "Čudno je mojoj glavi" Orhana Pamuka nakladnika Vuković & Runjić kome je pripala nagrada "Libar za vajk", a pulska doktorica Mirjana Žmak osvojila je čitateljsku nagrada "Dr. Ivo Borovečki", koja se dodjeljuje najčitatelju sajma, za kojega se zna da voli čitati i da je cjeloživotno vezan uz knjigu.   

Nagrade su dodijeljene u nedjelju u pulskom Domu hrvatskih branitelja, posljednjeg dana 23. Sa(n)jam knjige u Istri.

"Libar za vajk" nagrada je publike ovogodišnjeg sajma posvećena sajamskoj publici, posjetiteljima i čitateljima, a upravo čitatelji su između ponuđenih naslova i ove godine birali one za koje smatraju da će ostati „za vajk“, zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke.

Nagrada je utemeljena prije dvije godine, a dosadašnji su dobitnici bili Miljenko Jergović za knjigu "Sarajevo, plan grada" i Olja Savičević Ivančević za knjigu "Pjevač u noći".

Kako je istaknuo voditelj svečanosti Aljoša Pužar, u ovogodišnji izbor ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 23. Sajmu, a objavljeni su u razdoblju od 1. listopada 2016. do 1. listopada ove godine. Prvu selekciju knjiga napravio je stručni ocjenjivački sud u kojem je bilo četvero renomiranih knjižara iz Hrvatske, Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić koji su 43 naslova ponudili publici na glasanje.

Na drugom mjestu je knjiga "Svjetska povijest stripa: od 1968. do danas" Dana Mazura i Alexandera Dannera u izdanju naklade Sandorf, a treće mjesto pripalo je knjizi "Hrvatska od stoljeća 7. do danas" Dinka Šokčevića koju je objavila nakladnička kuća Durieux.

Nagrada "Libar za vajk" za nakladnika, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, uključuje i novčani iznos od petnaest tisuća kuna, a autor kao nagradu dobiva skulpturu i novčani iznos od pet tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore u trajanju od 15 dana. U ime prvonagrađenog nakladnika, Vuković & Runjić, priznanje je preuzeo prevoditelj knjige "Čudno je u mojoj glavi" Ivan Ivanović.

Nagrada "Dr. Ivo Borovečki" utemeljena je prije pet godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma, a ovogodišnja dobitnica dr. Mirjana Žmak osvojila je skulpturu pulske kiparice Marine Orlić i poklon kupon u iznosu od tisuću kuna za kupovinu knjiga na Sajmu, koji je ona darovala dječjem Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice i čitaonice. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.