Kolumne

utorak, 7. studenoga 2017.

V.B.Z. ponovno raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni roman


Izdavačka kuća V.B.Z. četrnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.

Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 15. siječnja 2018. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom.

Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskim stranicama www.vbz.hr.

Žiri će i ove godine djelovati u sastavu: Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Strahimir Primorac i Drago Glamuzina. Vjerujemo da je u vremenu krize izdavaštva ova regionalna nagrada snažan način poticanja i pisanja i čitanja, te smo iznimno zadovoljni što smo u tvrtkama Dalmacijavino i Znanje, kao sponzorima nagrade, pronašli partnere koji razumiju njezinu važnost za ovaj kulturni prostor, a ove godine nagradu je potpomoglo i Ministarstvo kulture.

Da nagrada ima smisla, i da je veoma značajna za vidljivost kako pobjedničkog romana tako i samog autora, mnogo je pokazatelja. Primjerice, samo u nekoliko proteklih dana dobili smo dvije sjajne vijesti. Prije nekoliko dana premijerno je u HNK-u Zadar izvedena predstava prema prošlogodišnjem pobjedničkom romanu Lade Vukić „Specijalna potreba“, a upravo danas stigla je i vijest da je roman „Brdo“ Ivice Prtenjače,  dobitnik V.B.Z-ove nagrade 2014. godine, ušao u uži izbor, u ogromnoj konkurenciji, najvažnije nagrade za djela prevedena na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018. Roman je na engleski preveo Tomislav Kuzmanović, a objavljen je u V.B.Z.-ovoj biblioteci The Best of Croatian Literature pod naslovom „The Hill“.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“,  Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić  za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“ te Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“.

Veselimo se što će se tom nizu uskoro pridružiti još jedno ime.

Redakcija V.B.Z.-a
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.