Kolumne

utorak, 7. studenoga 2017.

Lovre Andrić i Lucija Zekić pobjednici u glasnom čitanju


Lovre Andrić, učenik 4. razreda i Lucija Zekić, učenica 6. razreda OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Staroga, pobjednici su 5. Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas za područje Splitsko-dalmatinske županije te će našu županiju predstavljati 23. i 24. studenog na završnom natjecanju u Sisku, koje organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.

Završno natjecanje za našu županiju i ove godine je po peti put organizirala Gradska knjižnica Kaštela u ponedjeljak, 6. studenog u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.

Učenici odabrani u prednatjecanju u svojim školama su pred Povjerenstvom i brojnom publikom imali priliku predstaviti književno djelo odabrano po vlastitom izboru, te iz istoga pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je, u skladu s pravilima Natjecanja, ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Odluku o najboljima donijelo je tročlano Povjerenstvo u sastavu: Radojka Hrgović – prof. hrvatskog jezika i književnosti u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, Kristina Vrankulj – predstavnica knjižare “Hoću knjigu” i mr. sc. Zrinka Marović, pedagoginja u DV Marjan Split.

- Svi ste bili izvrsni i svi ste pobjednici, zato jer čitate. Povjerenstvu je stvarno bilo teško donijeti odluku. U ime cijelog Povjerenstva svima iskreno čestitam i nastavite uživati u čitanju. Kako smo večeras ipak trebali odabrati samo dvoje učenika, koji će na državnom natjecanju u Sisku 23. i 24. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je nakon zbrojenih bodova, zaključilo kako su pobjednici: Lovre Andrić, u kategoriji od 3. do 5. razreda  i Lucija Zekić, u kategoriji od 6. do 8. razreda. – rekla je prof. Radojka Hrgović, koja je nazočne izvijestila o odluci Povjerenstva.

Pobjednicima su uručena priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Ana Milan, 3. r., OŠ Bijaći i Ivana Matozan, 6. r., OŠ kneza Mislava) i trećeplasiranim natjecateljima (Erblin Ljušaj, 5. r., OŠ kneza Trpimira i Martina Kaćunko, 7. r., OŠ Gornja Poljica) dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto. Svim ostalim natjecateljima (Livija Dorčić, 5. r., OŠ kneza Mislava; Paula Mikas, 5. r., OŠ Gornja Poljica; Ivano Rinčić, 4. r., OŠ Ivan Duknović; Marijeta Vujnovac, 3. r., OŠ Ostrog; Kristina Ćuk, 8. r., OŠ Bijaći; Ana Ergović, 6. r., OŠ Ostrog; Jakov Rinčić, 7. r., OŠ Ivan Duknović i Rafaela Šalinović, 7. r., OŠ kneza Trpimira) ravnateljica GKK Renata Dobrić uputila je poziv za sudjelovanje u projektima i događanjima koja se stalno organiziraju u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela. Osim toga, GKK je sve natjecatelje nagradila besplatnim jednogodišnjim članstvom.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Ante Šećer, jedan od najmlađih članova KUD-a Karol Wojtyla, dok je brojne nazočne mentore, učitelje, roditelje, bake, djedove i sve ostale ljubitelje knjige i čitanja, kroz program proveo Roko Kraljević, pobjednik natjecanja "Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2013.“.

Ciljevi ovog nacionalnog natjecanja su: poticanje čitanja, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Inače, ove godine su se Gradskoj knjižnici Kaštela i kaštelanskim osnovnim školama priključile i Osnovna škola Gornja Poljica – Srijane i OŠ Ivan Duknović –Marina.

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, kao i njihovim roditeljima, mentorima i školama, a večeras odabranim predstavnicama Splitsko-dalmatinske županije, Lovri i Luciji, želimo puno uspjeha u Sisku na 5. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.