Kolumne

petak, 24. studenoga 2017.

Uloga knjižnica u razvoju suvremenog digitalnog društva


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 28. i 29. studenoga ove godine organizira dvodnevni skup pod nazivom Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena koji za cilj ima istaknuti značaj i ulogu knjižničnih podataka u kontekstu razvoja suvremenog digitalnog društva, digitalne znanosti, nacionalne e-infrastrukture te nacionalnog kulturnog i kreativnog područja. 


Jesu li knjižnice u Hrvatskoj spremne na zahtjeve digitalne znanosti, jesu li spremne učiniti iskorak prema digitalnoj transformaciji, na koji način knjižnice mogu pomoći razvoju digitalnog društva te koje promjene mogu očekivati autori, znanstvenici i nakladnici u kontekstu primjene Uredbe o zaštiti osobnih podataka, samo su neke od tema dvodnevnog stručnog skupa Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena, koji će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 28. i 29. studenoga u okviru 2. godišnje konferencije korisnika integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja Republike Hrvatske.

Na skupu će se govoriti o važnosti standardiziranosti knjižničnih podataka, o značajkama knjižničnih podataka kao skupova velikih podataka te o mogućnostima razvoja knjižničnih otvorenih povezanih podataka. Važno pitanje je pitanje semantičke i tehničke interoperabilnosti knjižničnih podataka i sustava kao preduvjeta razvoja suvremenih knjižničnih usluga temeljenih na digitalnim podacima i katalozima nove generacije. Poseban naglasak usmjeren je na prikaz istraživanja u području semantičke interoperabilnosti baštinskih zajednica, na pitanja primjene formata i modela integracije metapodatka u razvoj novih digitalnih usluga. Važan segment čine predavanja o primjeni digitalnih podataka u kreiranju i proizvodnji novog znanja te mogućnosti suradnje nakladnika i knjižnica u digitalnom okruženju. Također pružit će se prikaz alata i izvora važnih za procese vrednovanja znanstvenih ustanova, a posebna pozornost posvećena je otvorenoj znanosti i ulozi knjižnica.

Cilj stručnog skupa je istaknuti značaj i ulogu knjižničnih podataka u kontekstu razvoja suvremenog digitalnog društva, digitalne znanosti, nacionalne e-infrastrukture te nacionalnog kulturnog i kreativnog područja.

„Ovo je prvi stručni skup koji je u cijelosti posvećen pitanjima sistemskog knjižničarstva u Hrvatskoj, a želja nam je da preraste u redovito godišnje multidisciplinarno savjetovanje o pitanjima automatizacije, informatizacije te digitalne transformacije knjižnica i drugih institucija koje baštine znanje. Vjerujemo da ulaganja u digitalnu transformaciju te razvoj digitalno zrelih baštinskih ustanova nemaju alternative, posebice u kontekstu razvoja digitalne znanosti i digitalnog društva“, kaže voditeljica programa stručnog skupa te koordinatorica Organizacijskog odbora dr. sc. Dijana Machala.

Stručni skup se organizira u potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.