Kolumne

Jelena Hrvoj
Patnje mladog autora

Ela Ernoić
Rozin kutak

Mirjana Mrkela
Ispovijed jedne čitateljice

Jelena Miškić
Pramcem u sumrak

Martina Sviben
S kodom bluesa i balade

Aleksandar Horvat
Kajkavsko najže

petak, 24. studenoga 2017.

Kazališno uprizorenje u 'Trešnji' | Sanja Pilić: 'Maša i Božić'


Nagrađivana spisateljica za djecu i mlade, Sanja Pilić, autorica je popularnog serijala priča o djevojčici Maši, a uoči najljepšeg praznika u godini njenu priču 'Maša i Božić' redatelj Ivan Leo Lemo, u suradnji s koreografom Leom Mujićem, uprizorit će u kazalištu 'Trešnja'. Svečana premijera će se održati 1. prosinca 2017.

Redatelj je predstavu najavio kao urbanu pastoralu koja će pokazati prave vrijednosti Božića. U središtu priče je osmogodišnja Maša, radoznala, vesela i zaigrana djevojčica koja želi oživjeti božićnu čaroliju.

„Posebno inspirativno mi je bilo raditi s pomlađenim ansamblom kazališta Trešnja u jednostavnoj priči, ali zahtjevnoj formi. Prvi dio predstave je koreodramski gdje su novi mladi glumci odlično obavili složene koreografske zahtjeve Lea Mujića, te u cijeloj predstavi pjevaju, plešu i glume. Na svim umjetnicima je duhovna odgovornost da i mladu i odraslu publiku podsjete na temeljne vrijednosti čovjeka, čovječnosti i čovječanstva, a to je širenje ljubavi, tolerancije i empatije“, kazao je Lemo.

Predstava „Maša i Božić“ pokušat će pripremiti mladu publiku za nadolazeće blagdane. Uz sve veći pritisak konzumerizma često zaboravljamo temeljne vrijednosti Božića. Zato je tu djevojčica Maša da ih svojim zlatnim srcem i ljubavlju prema svim ljudima, a posebno prema starima i siromašnima, na to podsjeti. Maša ne pristaje na to da će neki ljudi Božić provesti sami i tužni, zato uz pomoć prijatelja organizira proslavu za cijelo susjedstvo kako bi svima približila ljepote Božića.

„Drago mi je da će se moja priča o Maši uprizoriti u kazalištu Trešnja koje rado i sama posjećujem. Nadam se da će predstava razveseliti djecu i njihove roditelje“, rekla je spisateljica Sanja Pilić.

Kao u pričama, tako i u predstavi, djeca će se zasigurno prepoznati u Mašinim zgodama i skupa s njom veseliti se zimskim radostima koje dolaze. U ulozi Maše je Karla Brbić koja je rekla da je kroz rad na predstavi „naučila da ponekad treba, kako naš redatelj kaže, 'mašizirati' svijet oko sebe jer samo tako može biti bolji.“

Narator je Silvio Mumelaš, a ansambl predstave čine Marijana Mikulić, Paško Vukasović, Tamara Garbajs, Jure Radnić, Luka Bulović, Ana Vučak, Dubravka Lelas i Kruno Bakota.

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a glazbu je skladao Zvonimir Dusper.

Predstava je namijenjena za djecu stariju od tri godine. Tijekom cijelog prosinca i početkom siječnja iduće godine predstava će igrati za građanstvo, škole i vrtiće.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.