Kolumne

srijeda, 15. studenoga 2017.

'Narodna knjižnica: Središte kulturnog i društvenog života', knjiga Jasne Kovačević


vrijeme: 15.11.2017.

Predstavljanje knjige 'Narodna knjižnica: Središte kulturnog i društvenog života' Jasne Kovačević održat će se u srijedu, 15. studenog u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti i dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Ivica Prtenjača i autorica knjige Nives Tomašević.

Knjiga dr. sc. Jasne Kovačević, ugledne knjižničarke i dugogodišnje voditeljice kultne Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, predstavlja novum na tržištu knjiga. Naslovljena Narodna knjižnica – Središte društvenog i kulturnog života, knjiga tematizira kulturnu i društvenu legitimaciju knjižnice kao ustanove u kulturi s obzirom na stalne promjene društvenog konteksta koje upravo i ističu knjižnicu kao ustanovu otvorenu prema ljudima i društvu u cjelini težeći većoj proaktivnosti kako bi vlastitom inicijativom pokrenule promjene u društvu.

Knjiga je podijeljena na teorijski i istraživački dio. Na temelju provedena istraživanja, a uvidom u recentna promišljanja o narodnim knjižnicama, autorica predstavlja sve aspekte rada suvremenih narodnih knjižnica. Rezultati navedenog istraživanja važni su za izgradnju i unapređenje knjižničnih usluga prema željama i potrebama korisnika te mogu poslužiti drugim narodnim knjižnicama kao predložak za donošenje takve dugoročne strategije u kojoj bi narodne knjižnice aktivno uključile lokalnu zajednicu u planiranje, oblikovanje i pružanje knjižničnih usluga, to više što je takvih istraživanja u hrvatskoj knjižničarskoj zajednici još uvijek nedovoljno. Korištenje podataka prikupljenih istraživanjem vrlo je važno za daljnja promišljanja o djelovanju narodne knjižnice, posebice u Gradu Zagrebu. Ono je vrlo važno i potrebno u dugom vremenskom razdoblju ekonomske krize hrvatskog društva koje knjižnicama donosi smanjenje godišnjih proračuna, a one, unatoč tomu, ulažu maksimalne napore da njihovi korisnici to ne primijete. Na taj način knjižnice potvrđuju svoju proaktivnost.

Knjiga Jasne Kovačević vrijedan je doprinos teoriji i praksi narodnog knjižničarstva u Hrvatskoj. Autorica sustavno i promišljeno izlaže različite aspekte položaja knjige i knjižnične djelatnosti u suvremenoj kulturi. U središtu se knjige nalazi knjižnica kao kulturni fenomen, njezina uloga u poticanju čitanja, važnost organiziranja knjižničnih programa za korištenje knjižnice i vidljivost knjižnice u lokalnoj zajednici te povezanost knjižničnih programa sa zadovoljstvom korisnika.

Zbog novog pogleda na narodnu knjižnicu kao iznimno vrijedan kulturni fenomen koji utječe na kulturu čitanja, obrazovanje i zadovoljstvo pojedinca, a samim time i na društvo u cjelini, knjiga Jasne Kovačević otvara novu stranicu u stručnoj i znanstvenoj literaturi, ali i nove poglede na knjižnicu kao nezaobilazan kulturni fenomen u suvremenom društvu. (Ljevak.hr)

https://www.facebook.com/events/831185410395495/


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.