Kolumne

srijeda, 15. studenoga 2017.

Nagrađivana austrijska spisateljica Carolina Schutti u ponedjeljak na Europei


vrijeme: 20.11.2017.
mjesto: Zagreb, Caffeu U Dvorištu

Književni festival Europea u Dvorištu ugostit će u ponedjeljak 20. studenog u Caffeu U Dvorištu nagrađivanu austrijsku spisateljicu Carolinu Schutti, dobitnicu nagrade Europske unije za književnost 2015. za roman 'Jednom sam zasigurno mekom travom potrčala', upravo objavljen u izdanju Naklade Ljevak. 

Kako se ističe u najavi, ugledna austrijska književnica druga je gošća jesenskoga izdanja ovogodišnje Europee, a s autoricom će U Dvorištu na temu "Upoznati sebe" razgovarati prevoditelj romana Boris Perić, prevoditeljica Anika Rešetar te moderatorica Ivana Bodrožić.

Carolina Schutti (1976.) istaknuta je filologinja čiji opus uključuje eseje o književnim studijama, recenzijama i drugim tekstovima objavljenima u književnim časopisima. Napisala je ukupno tri romana za koje je osvojila nekoliko nagrada, a knjiga "Jednom sam zasigurno mekom travom koračala" (objavljena 2012.) donijela joj je 2015. Nagradu EU za književnost.

Roman je na hrvatskom objavljen u prijevodu Borisa Perića i najavljen kao knjiga o važnosti propitivanja vlastitoga identiteta i prihvaćanja Drugoga i Drugačijega. "Roman je to 'posvećen bakama, u kojemu Schutti u jasnom i poetičnom stilu opisuje svijet svoje naratorice – tužan i arhaičan svijet u kojem nema mjesta za ljubav, radost ili bezbrižnu nevinost", stoji u najavi.

Schutti je kao književnica debitirala 2010. hvaljenim romanom "Tko se nosi, ne trebaju mu cipele". Godine 2015. izišla joj je novela "Sove lete nečujno", za koju je na temelju odabrana poglavlja još 2012. nagrađena književnom nagradom Alois Vogel. Napisala je i tri radiodrame, "Hladan pepeo" (ORF, 2011.), "... nečujno" (ORF, 2014.) i "Voices" (2012., zajedno s Ralphom Schuttijem). Dobitnica je stipendije Hilde Zach za 2016.

Živi kao slobodna spisateljica u Innsbrucku. Njezina prva pjesnička zbirka "Živčana groznica" izlazi početkom 2018. Knjige joj se prevode na više jezika. (Hina)
 
Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.