Kolumne

utorak, 14. studenoga 2017.

Najavljen program ovogodišnjeg 23. Sa(n)jam knjige u Istri


vrijeme: 01.12.2017. - 10.12.2017.
mjesto: Pula

Ovogodišnji, 23. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 1. do 10. prosinca održati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, donosi obiman i slojevit program koji će se odvijati uz glavnu temu sajma 'Intime', uz regionalni program 'Hercegovina čita' te uz poseban program 'À propos', najavila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Puli. 

Ustvrdivši kako je u sklopu tih deset dana na rasporedu više od 70 sajamskih događanja odnosno predstavljanja knjiga, okruglih stolova, stručnih programa, izložbi i filmskih projekcija, te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika književnika, nakladnika, antropologa, filozofa, prevoditelja, književnih kritičara, glumaca, glazbenika, slikara Vodopija je kazala kako će o intimnim temama govoriti brojni autori koji će predstavljati svoje nove naslove.

"Među njima su Igor Mandić s knjigom 'Predsmrtni dnevnik', Zdravko Zima s 'Dnevnikom jednog mitomana' i Rade Šerbedžija s knjigom 'Poslije kiše'. Osim njih dolazi i Dragan Velikić s knjigom 'Severni zid' dok pisac iz Makedonije Luan Starova predstavlja svoje djelo 'Ervehe', a ruska spisateljica Olga Slavnikova svoj roman '2017'", rekla je direktorica Sajma. Dodala je kako će svoju intimnu priču o borbi za život i ponovnom povratku u vrhunski sport nakon teške prometne nesreće s publikom podijeliti i stolnotenisačica Sandra Paović u knjizi Željka Žutelije "Sandra Paović - rođena da pobjeđuje".

Program "Hercegovina čita", kako je najavljeno, posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će se pozornost pokloniti hercegovačkim piscima. Po riječima direktorice Magdalene Vodopija program je osmišljen na inicijativu kulturne manifestacije West Herzegowina Fest iz Širokog Brijega, a jedan od ciljeva mu je i borba protiv stereotipa koji prikazuju Hercegovinu na regiju "gange i bijelih čarapa". Među hercegovačkim autorima na pulskom će Sajmu biti pjesnici Almin Kaplan sa svojom Mostarskom zbirkom, Marko Tomaš i njegova Regata papirnatih brodova, te Elvedin Nezirović sa zapaženim romanom Boja zemlje.

"Jedan od vrhunaca programa Hercegovina čita bit će izložba umjetnika svjetskog glasa, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima na osobit način oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine" - naglasila je Vodopija.

U programu pod nazivom À propos Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, s osobitim naglaskom na postkolonijalistički diskurs u temi Francuska viđena očima Afrike i autore koji dolaze upravo s tog kontinenta. Selektorica programa je prevoditeljica Nataša Medved. Sajam već tradicionalno veliku pozornost posvećuje zavičajnim programima, pa su tu "Puna je Pula" i "Istra ispod kore".

"Svoju knjigu 'Kad je stao svijet' u programu Puna je Pula predstavit će pulska dramaturginja sa zagrebačkom adresom Dora Delbianco. Igor Zirojević i Paola Orlić nastavljaju svoj serijal Pula - grad interval, ovog puta u suradnji s Milanom Rakovcem: monografija Čuvari, koja će premijeru imati upravo na pulskom Sajmu", istaknula je Vodopija.

Članica Programskog odbora Slavica Ćurković predstavila je ovogodišnji dječji program "Librić na Sajmu" koji će u svojem  programskom, ali i prodajnom dijelu, pratiti atmosferu "velikog Sajma".

"Program Pop lektira, koji će ove godine doživjeti svoje treće izdanje namijenjen je učenicima srednjih škola i Hop lektira, novi program osmišljen za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole, održavat će se u prijepodnevnim terminima", istaknula je Ćurković. Inače, ovogodišnji 23. Sa(n)jam knjige u Istri posebno mjesto u prodajnom, ali i u programskom dijelu, dao je znanstvenoj i stručnoj literaturi. Vrhunac programa bit će okrugli stol pod nazivom "Položaj i budućnost znanstveno-stručnog nakladništva" u čijem će radu sudjelovati i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, što je prvi put da jedan ministar sudjeluje u programu Sajma.

"Ove će godine više od 250 hrvatskih i inozemnih izdavača ponuditi svoje naslove na Sajmu, što je najveća brojka u proteklih deset godina. Nakladnici najavljuju i velike popuste od 20 do 70 posto", zaključila je Magdalena Vodopija dodavši kako se na sajmu neće moći kupovati knjige za jednu ili pet kuna jer, kako je rekla, "ne želi dozvoliti poniženje knjige u palači knjige". Prodajni i programski dio Sajma svake godine obiđe više od 60 tisuća posjetitelja. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.