Kolumne

utorak, 14. studenoga 2017.

Miro Gavran dobitnik nagrade Dr. Alois Mock Europapreis 2017.


vrijeme: 14.11.2017.

Hrvatski književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade Dr. Alois Mock Europapreiss 2017 koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo. 

Među dosadašnjim dobitnicima te nagrade ugledni su Europljani poput njemačkoga ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, člana Europskog parlamenta Otta von Habsburga, predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka, povjerenice za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding, mađarsko-austrijskoga novinara Paula Lendvaija, bivšega predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, bivšega češkog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga, bivšega francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa te slovačke glumice i diplomatkinje Magdalene Vašaryove, priopćila je agencija Presscut.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a Benitta Ferrero Waldner, koja će zajedno s Mirom Gavranom nagradu preuzeti 20. prosinca u Beču u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime.

"Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime velikog austrijskog državnika, pokojnog dr. Aloisa Mocka, koji je uživao ugled ne samo u Austriji i cijeloj Europi nego se smatrao velikim prijateljem Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su do sada ovjenčani tim priznanjem", izjavio je u povodu dodjele nagrade Gavran koji je nedavno u Beču održao književno-kazališnu večer u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska.

"Sretan sam što će se dodjelom nagrade meni kao hrvatskom autoru na najljepši mogući način zaokružiti ta iznimna serija događanja, kojima se potvrdila čvrsta kulturna povezanost naših dviju zemalja", istaknuo je.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su objavljena u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela imala su više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom snažna je i dugotrajna pa je tako bečki izdavač Seifert Verlag objavio je Gavranove romane "Zaboravljeni sin", "Judita", "Krstitelj" i "Poncije Pilat", ističe se u priopćenju. Osim toga, u Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava te je do sada imao devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i Njemačkoj. Radnja njegovih drama "Najduži dan Marije Terezije" i "Pacijent doktora Freuda" događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana "Kafkin prijatelj" i "Nekoliko ptica i jedno nebo", stoji u priopćenju.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.