Kolumne

petak, 17. studenoga 2017.

Izvješće CISAC-a: Globalni iznosi autorskih naknada premašili 9 milijardi eura

Globalni iznosi autorskih naknada kreativaca širom svijeta premašili su iznos od 9 milijardi eura tijekom 2016.! Rezultati su to Globalnog izvješća Međunarodne konferederacija društava autora i skladatelja CISAC, čiji je član, naravno, i HDS ZAMP.

Iznos od 9,2 milijarde eura ostvaren u 2016. za 6% je veći nego godinu dana ranije, a raste već treću godinu zaredom. Najveći rast od čak 51% bilježi se s digitalnih izvora zahvaljujući ponajprije pretplatničkim streaming servisima.

"Kreativnost je izrazito važna za gospodarstvo. CISAC-ove članice širom svijeta brinu se da kreativci mogu živjeti od svog rada i tako doprinositi razvoju društva, gospodarstva i novim poslovima. Ipak, sve oči uprte su u zemlje EU-a i njihove vladajuće koji moraju riješiti gorući problem prijenosa vrijednosti", upozorio je Jean-Michel Jarre, predsjednik CISAC-a.

"Streaming pomaže rastu kreativne industrije, pogotovo glazbenom segmentu. To se, međutim, ne odražava na autorske naknade i njihove prihode. Neophodna nam je zakonska reforma kojom bi se ispravila ta tržišna nepravda, pogotovo u Europi", izjavio je glavni direktor CISAC-a, Gadi Oron.

Iako su ove brojke razlog za optimizam, pred kreativcima je i dalje izazov tzv. prijenosa vrijednosti odnosno neadekvatno obeštećenje autora sadržaja od strane pružatelja internetskih usluga. Više o ovome bit će riječi na nadolazećoj MAKK konferenciji, 23. i 24. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Kompletno izvješće CISAC-a pročitajte na linku.

Izvor: HDS ZAMP

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.